Društvo

Ђерлек: Страхује се од судара омикрона и сезонског грипа

СрбијаРеално/БЕОГРАД/17.12 – Државни секретар министарства здравља Мирсад Ђерлек каже да омикрон сој не би требало олако да схватимо, на помиње да су и други сојеви погоршавали епидемиолошку ситуацију и истиче да је најважније да се што пре вакцинишемо, и првом дозом и трећом дозом, јер ћемо повећати колективни имунитет.

„Омикрон још није регистрован званично. Питање је дана када ће се регистровати у нашој земљи“, рекао је Ђерлек.

Напомиње да не би требало олако да га схватимо, јер не знамо шта може да донесе.

„Израелци су објавили студију да су вакцине 18 посто мање ефективније. И даље је вакцина ефикасна, али није исто 93 и 75 одсто“, каже Ђерлек.

Указује да су сви сојеви и раније погоршавали епидемијску ситуацију, вероватно ће и омикрон сој.

„Очекујем да ће дати снагу тек кад буде прошло неких месец или два дана. Још су ово нека почетна испитивања“, истиче Ђерлек.

Прошле године, додаје, није верификован вирус грипа.

„Инфектолози су упозоравили да ће се вирус грипа појавити. То брине, јер је регистрован половином децембра, а највећу снагу ће испољити у јануару, фебруару и марту. Ми имамо свега 315.000 вакцинисаних. Имамо два вируса у истом тренутку, а са друге стране епидемилошке ризике, славе, два Божића, долазак људи из иностранства. Тако да крајем јануара можемо очекивати повећање броја оболелих“, наводи Ђерлек.

„Морамо да дођемо до испод 500, па испод 100 оболелих на дневном нивоу, да бисмо дошли до повољне ситуације. Најважније је да се што пре вакцинишемо, и првом дозом и трећом дозом, јер ћемо повећати колективни имунитет. Све ово много дуго траје. Сви здравствени системи у свету имају проблем са организацијом. Променићемо функционисање, јер у ковид кризи морамо посветити више пажње нековид пацијентима“, каже Ђерлек.

Министарство здравља, истиче, појачава интензитет прегледа када су у питању и скриниг и операције. „Морамо искористити овај период, али и искористити три ковид болнице које су направљене у нашој земљи“, каже државни секретар у Министарству здравља.

„Ми сада дајемо врло мало првих доза, других нешто више, а трећих око 8.000. Тренутно је прву дозу примило око 3.331.000 људи, другу 3.200.000 људи, а трећи дозу 1.650.000. Изузетно је важно да примио што већи број трећих доза, јер се показало да ефективност вакцина слаби. После две дозе и шест месеци светска студија је показала да је заштита 40 одсто, а са бустер дозом 75 одсто. Чекати два вируса, омикрон и грип са 40 одсто је велики ризик“, сматра Ђерлек.

Позвао је грађане да покажу високу свест и колико цене здравље, да се не дозволи да се поред оволико вакцина прави ризик по животе.

Наводи да је око 200.000 грађана је извадило зелени ковид сертификат.

„Људи су жељни дружења, путовања, јер ово не само што дуго траје, него ће трајати још сигурно годину, две“, закључује Ђерлек.

Back to top button