RegionSvet

Đukanović snažno podržao članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama

Srbija Realno/Podgorica/07.02.23. – Odlazeći predsednik Milo Đukanović izjavio je danas u Podgorici da Crna Gora “snažno podržava” i da ima puno razumevanje za ambicije Prištine da tzv. Kosovo postane član Saveta Evrope, Partnerstva za mir i dobije status kandidata za EU. Đukanović je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani rekao da je odnos “dveju zemalja” sadržajan i prijateljski.

“Ostaje nam da radimo na ustavnoj vidljivosti i legitimiaciji crnogorske manjine na Kosovu. Razgovarali smo o mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje. Ponovili smo posvećenost da unapređujemo saobraćajnu infrastrukturu”, kazao je Đukanović novinarima u Vili Gorica. Rekao je da Crna Gora s pažnjom prati sve što se događa u dijalogu Beograda i Prištine.

“Uvereni smo da može doći do održivog sporazuma. Sa rešavanjem tog pitanja bitno bi bila rešena stabilnost ovog regiona”, rekao je Đukanović. Naveo je da u podršci Crne Gori Prištini nema zakulisnih misli i dodao da će region biti stabilniji kada bude integrisan u evroatlanske strukture. “Kada podrška dolazi iz regiona ona je najvažnija. Nemojte sumnjati u našu podršku i značaj te podrške. Crna Gora je ostvarila mnogo veći značaj i kredibilitet u međunarodnoj zajednici u odnosu na njenu veličinu.

U poslednje dve godine lutanja ne verujem da smo izgubili taj kredibilitet”, rekao je Đukanović, preneo je podgorički portal CdM. Očekuje, kazao je, da će kroz konsolidaciju vlasti kroz predstojeće predsedničke, i nada se i parlamentarne izbore, biti stvoreni još bolji uslovi sa punu posvećenost saradnji.

Back to top button