Izdvojene vestiSrbija

Đurić: Kurti nema blanko podršku SAD

SrbijaRealno/BEOGRAD/09.01.23. – Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je danas da Albanci na KiM nemaju blanko podršku SAD za sve što rade i da to je velika zabluda premijera prištinskih privremenih institucija Aljbina Kurtija koji, kako je rekao, još uvek živi u 1999. godini. Đurić je rekao da u SAD nije prošlo nezapaženo to što je patrijarhu Porfiriju zabranjeno da ode u Pećku patrijaršiju, kao ni napadi na dvojicu srpskih dečaka na Badnji dan na KiM.

“Odjeknula je zabrana patrijahu, jer je reč o neverovatnom skandalu. Niz članova američkog kongresa upoznato je o tome i oni su izvršili pritisak na Prištinu. Svakog dana ćemo govoriti šta je urađeno dečacima i šta je urađeno patrijarhu”, rekao je Đurić za Pink.

Dodaje da je njegov utisak je da Kurti vodi neke svoje lične, unutrašnje ratove.

“Reč je o čoveku koji je suviše ličan da bi mogao da vodi složene procese pomirenja i mnogi moji sagovornici u američkoj administraciji svesni su da pokušava da manipuliše tragedijom na istoku Evrope i da gurne Srbiju u 1999. godinu”, istakao je Đurić.

Govoreći o napadu na dvojicu srpskih dečaka na Kosovu, zbog kojih su, kako je naglasio, mnogi Srbi na KiM praznike proveli u strahu i suzama, Đurić je rekao da je Kurti svojom politikom doprineo da se stvori takva vrsta klime za napade na Srbe. Kako je rekao, posle napada Kurti ga je osudio i krenuo sa licemernom kontrolom štete i pokušajem da nizom spinova promeni suštinu tih napada.

“U svojoj krokodilskoj osudi napada na dečake, Kurti i Samoopredeljenje nijednom rečju nisu rekli da su dečaci Srbi, a Kurti svuda ističe da je on Albanac, a ne Kosovar. Čak ni kada su nevine žrtve on srpskim dečacima ne priznaje poreklo. Korak dalje je otišla njegova koleginica iz Samoopredeljenja koja je rekla da se radi o dva slovensko-pravoslavna Kosovara”, istakao je Đurić.

On dodaje da uopšte nije slučajno to što je napadač pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga, jer je u pitanju, kako je rekao, jedna visoko militarizovana formacija koja je po svojoj prirodi ilegalna, a čiju su transformaciju osudile i NATO i zemlje Kvinte, ali koja je ipak nastavila sa naoružavanjem i ideološkom indokrinacijom. Iako je napadaču, Azemu Kurtaju, određeno mesec dana pritvora, ambasador Srbije u SAD je skeptičan da će biti osuđen. “Prethodne decenije nas uče da zločini protiv Srba na KiM ostaju nekažnjeni.

Niko nije kažnjen za 17. mart, niti proterivanje Srba 1999.”, podsetio je Đurić. On dodaje da je jasna reakcija velikog dela međunarodne zajednice koja je osudila napade, ali da jedan visoki zvaničnik EU, koji je, kako je rekao Đurić, uvek bio brz na osudi Srba, nije ništa rekao.

“Kurti pokušava da nas uvuče u sukob u Ukrajini. Sprovodeći takvu ideju on potkopava stabilnost u jugoistočnoj Evropi. Ne smemo da upadnemo u tu zamku, mi smo samostalna i nezavisna država koja ne učestvuje u tuđem sukobu”, istakao je Đurić. Govoreći o odbijanju da se dozvoli povratak srpske vojske i policije na KiM, on je rekao da naša ustavna obaveza da štitimo Srbe na Kosovu ne prestaje bilo čijim odgovorom i da će Srbija nastaviti da čini sve da zaštiti narod na KiM.

“Tražimo fer dil, ne može jedna strana da dobije sve, a druga da izgubi sve. Sve više ljudi razume da je Srbija sa sedam miliona stanovnika i stanovništvom u zemljama u okruženju jedna od najvažnijih činilaca u regionu”, smatra ambasador Srbije u SAD. Što se tiče najavljene posete visoke američke delegacije koju će predvoditi Derek Šole, Đurić je ocenio da je ona veoma značajna za našu zemlju.

“Reč je o čoveku koji je veoma visoko pozicioniran u američkoj administraciji. On je jedan od samo četiri čoveka kojeg svojom odlukom postavlja direktno predsednik Bajden u Stejt department bez odobrenja Senata. On nadzire kompletan rad američkih službi kada je reč o nama”, rekao je Đurić.

Dodaje da će sa Šoleom u delegaciji biti Gabrijel Eskobar, predstavnici Saveta za bezbednost, Pentagona. “Njihova poseta Beogradu, Prištini i Skoplju je dobra prilika da se stvari poguraju napred, da se prikaže da ciklusi eskalacije koje gura Kurtijev režim rukovodeći se svojim ciljevima nisu prihvatljivi. To je za nas prilika da tražimo povratak na stanje pre februara 2022. godine”, poručio je Đurić.

Back to top button