DijasporaIzdvojene vesti

Otvoren Srpsko – američki ekonomski forum u Las Vegasu

SrbijaRealno/Las Vegas/ 04.12.23. – Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić otvorio je danas Srpsko-američki ekonomski forum koji se prvi put održava u Las Vegasu.

Đurić je u uvodnom obraćanju istakao da Srbija vidi veliki potencijal za jačanje veza sa poslovnim krugovima u američkoj saveznoj državi Nevadi koja je domaćin foruma, kao i da raširenih ruku očekuje sve partnere u realizaciji budućih uspešnih poduhvata.

“Srbija je sada zemlja prelepih priča o sveukupnom napretku, dinamičnom razvoju i zdravim ambicijama. Od udvostručenog BDP-a za samo nekoliko godina i privlačenja najvećeg dela regionalnih investicija, preko najsavremenijih fabrika, brzih vozova, nove mreže autoputeva, slobodne trgovine i uvećavanja broja avio-linija ‘Er Srbije’ sa Zapadom i Istokom, rasta životnog standarda građana, do zlatnog cilja za 2027. godinu u vidu svetske izložbe ‘Ekspo’ čiji smo ponosni domaćin i na čijim pripremama već uveliko radimo”, rekao je Đurić, navodi se u saopštenju ambasade Srbije u SAD.

On je naveo i da je ekonomska saradnja Srbije i SAD od posebnog značaja, a da se pozitivan doprinos daljem razvoju poslovnih i privrednih odnosa već reflektuje kroz same učesnike današnjeg skupa.

Zvaničnici savezne države Nevade i grada Las Vegasa uručili su ambasadoru Đuriću priznanje kojim se izražava zahvalnost Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu za doprinos promociji i jačanju trgovinskih, turističkih i investicionih veza, kao i sveukupne saradnje Srbije i SAD.

Prvi Srpsko-američki ekonomski forum u Las Vegasu u organizaciji Strateške evropsko-američke lige (SEAL) održan je na temu podsticaja angažmana dijaspore na jačanju bilateralnih ekonomskih odnosa.

Pored predstavnika Privredne komore Srbije, Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, BIO4 Kampusa i Niškog klastera naprednih tehnologija, događaj je okupio predstavnike američkih firmi koje su prošle godine posetile Srbiju u okviru trgovinske misije Ministarstva trgovine SAD, Američke privredne komore, srpsko-američkih kompanija, kao i brojne predstavnike srpske dijaspore iz Nevade i okolnih američkih saveznih država.

Back to top button