Srbija

Ђурић: За Нову годину испод нуле

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22.12 – Познати домаћи метеоролог Ђорђе Ђурић открио је да би, према тренутним прогнозама, у новогодишњој ноћи температуре у градовима биле би који степен испод нуле, на планинама у ”јачем минусу”, са сувим временом.

Још једна ледена ноћ очекује нас у ноћи између среде и четвртка, уз температуре од -12 до -4 степена, на Пештеру до -15 степени, а у четвртак током дана већ почиње отопљење са запада и то услед адвекције топлије ваздушне масе, стоји у најновијој прогнози метеоролога Ђурића.

Поредећи са другим земљама, како каже Ђурић, зима у Србији је веома блага: “Ако је за утеху и колико је иначе клима блажа на нашем подручју, говоре и подаци да је данас на северу Шведске -35 степени, а у Москви -21 степен. Иако су прва асоцијација на Москву поларне температуре, то и није баш тако, јер Москва захваљујући близини Атлантика (иако је он удаљен чак 2.000 километара) има веома благе зиме у односу на Сибир и крајњи североисток Русије, где су просечне температуре зими и до -60 степени, док је у Москви просечна максимална температура у децембру -2 (данас ће бити 20 степени нижа од просека), док је током јануара око -4 степена.”

Ђорђе Ђурић је навео да ће градови око 31. децембра бити можда који степен у минусу према тренутним прогнозама, док ће на планинама минус бити и јачи. “Средином следеће седмице у Јадранском мору формирао би се циклон, који би нашем подручју и даље доносио кишу и веома топлу ваздушну масу са југа и са Медитерана, а у кошавском подручју дувао би јак југоисточни ветар. Ипак, како се у среду, 29 ог децембра очекује његово премештање преко нашег подручја даље на исток, Србија би се нашла у хладном сектору циклона, па би дошло до авкеције осетно хладније ваздушне масе и температуре би опале за 10-ак степени, а киша би и у нижим пределима прешла у суснежицу и снег, али би снег био пролазног карактера”, каже Ђурић. “Према тренутним прогнозама, у новогодишњој ноћи температуре у градовима биле би који степен испод нуле, на планинама у ”јачем минусу”. За сада би било суво”, стоји у прогнози.

Што се тиче наредног периода, метеоролог је најавио отопљење.

“Од петка у свим пределима Србије осетно топлије. Биће умерено до претежно облачно. У петак суво, у суботу киша на северу Србије, у недељу понедге и у осталим пределима, а почетком следеће седмице кишовито, али веома топло у свим пределима. Иако су пљускови са грмљавином веома ретка појава у зимском делу године, услед очекиване синоптичке ситуације биће могући понегде. Облачни и падавински системи биће утицај премештања долина преко наших подручја”, написао је Ђурић у прогнози.

“Максимална температура већ у петак и до 17 степени, у Београду до 15, само се у Неготинској Крајини и на југу очекује хладније. Дуваће и појачан југозападни ветар и биће ‘фенског ефекта’. Након данашњег веома загађеног ваздуха, од петка до краја ове године захваљујући синоптичкој ситуацији имаћемо и више него добар квалитет ваздуха”, сматра метеоролог, и додаје:

“С обзиром на то да је просек максималних температура за крај децембра у Србији од 1 до 5 степени, од петка, па све до средине следеће седмице температуре у Србији биће за 10 до 15 степени више од просека за крај децембра.”

Back to top button