Srbija

Дмитровић: Демографски проблем је изнад политике

СрбијаРеално/ЧАЧАК/14.12 – Министар за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије, Ратко Дмитровић изјавио је данас током радне посете Чачку да је проблем демографије сложен мозаик сачињен од више сегмената од којих је сваки од изузетног значаја за заустављање демографског пада с којим се Србија суочава.

Демографска мера помоћи кроз Закон о финансијској подршци за прво дете од 300.000 динара биће највероватније усвојена до краја децембра и ступиће на снагу од 1. јануара, док се о подршци за друго и треће дете, разматра дугорочна буџетска подршка. Министар је нагласио да су мере које Влада Републике Србије планира да инкорпорира у закон изнад сваке политике, странке и избора.

Током разговора с градоначелником Милуном Тодоровићем и руководством града, министар је истакао да тај мозаик поред финансијских издвајања чине услови живота младих парова с децом, пре свега у селу.

„Не постоје три или четири мере које могу да реше овај велики проблем. Сваку коцкицу мозаика морамо да слажемо и одмеравамо, да непрекидно иновирамо и прилагођавамо мере ситуацији на терену. Младом брачном пару ће сигурно значити 20 000 евра за кров над главом, али ту није учињено све. Финансије не могу саме да реше проблем. Важан је али не пресудан. Неопходна је промена свести, морамо другачијим приступом да учинимо нешто“, казао је Дмитровић и додао: „Код нас је још увек срамота рећи да неко живи на селу. Хајде да кажемо да је то сјајно, да променимо перспективу. На селу имамо здраву средину, кућу, окућницу, могућност да парови имају по троје, четворо деце.“

Он је додао да проблем демографије дугорочно подразумева и проблем с недостатком радне снаге с чиме се већ суочавамо, као и проблем производње хране, јер се сеобом у неколико градова, велики део Србије испразнио, укључујући чак и Војводину. „За тридесет година у Београду ће живети три милиона људи. Ко ће нам тад производити храну! Она се не производи у градовима већ на селу. Неопходно је да се стратешки приступи решавању два проблема, а то су енергетика, са чим се ми добро носимо, и производња хране“, рекао је Дмитровић.

Министар је као изузетно позитиван пример изнет на састанку у Чачку да су се велики послодавци у Чачку самоиницијативно јављали градској управи у намери да подршком својим радницима с децом нудећи им олакшице по питању радног времена, подрже популациону политику.

Тодоровић је истакао пример великог инвеститора из Немачке који је изразио намеру да у оквиру фабрике изгради вртић. „Град Чачак заједно са Владом Републике Србије чини све што може да финансијски оснажи мајке које су носилац сваке породице али и да другим мерама пружи подршку, као што су обезбеђена места у јаслицама и обдаништима“, казао је и додао да град финансијски помаже и незапосленим мајкама.

Градоначелник Чачка казао је и да је у последњих пет година свеобухватном популационом политиком заустављен је демографски пад, обнављањем вртића и субвенционисањем приватних вртића, укинута је листа чекања деце за упис.

Чачак за прво и друго дете издваја по 10.000 динар , за треће 20.000 а за четврто и свако наредно дете у породици 30.000 динара, рекао је Тодоровић.

Незапослене мајке у трајању од 12 месеци по рођењу детета примају у просеку по 10.000 динара, град додељује бесплатне уџбенике за сву децу из материјално угрожених породица али и другу децу, према процени стручног тима, речено је на састанку.

Кад је реч о подршци породици које финансира Чачак, градоначелник Милун Тодоровић, истакао је да породице са троје и више деце у овом граду имају право насубвенционисање комуналних услуга током редовног школовања детета, што у просеку доноси уштеду од 1.394динара месечно, односно 16.731динара годишње.Овакву врсту субвенција имају и материјално угрожене, као и породице деце са сметњама у развоју.

Back to top button