DruštvoIzdvojene vesti

Дочек на концертима, лекари одмахују главом

СрбијаРеално/БЕОГРАД/23.12 – Домаћа туристичка места, посебно планине, за новогодишње празнике готово су пуна. За оне који не путују, већина градова Србије организује новогодишње концерте на трговима, а лекари забринуто одмахују главом и кажу да ће наша земља бити једна од ретких која ће то урадити.

Поборници новогодишњих концерата кажу да окупљања на отвореном нису места великог ризика од заражавања, па се тако у Београду већ увелико слави на више локација у граду, и ти програми су углавном намењени деци. Концерти почињу 29. децембра са великим финалом 31. код Дома Народне скупштине, где наступају Марија Шерифовић, Јелена Карлеуша и Сара Јо.

“Оно што је мени можда рецимо најдраже, а и биће најлепше да се види то је ватромет од 11 минута, са 250 позиција, са ласерима са Београдске куле која ће бити посебно осветљена, ту ће тако ђе бити концерти, све то наравно уз поштовање мера како бисмо могли да славимо и како бисмо и после Нове године у јануару да примамо стране госте и уживамо у свему што Београд пружа”, каже Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда.

Испред Прве крагујевачке гимназије прослава Нове године почиње 31. децембра у подне, музиком осамдесетих година прошлог века и наступом Културно-уметничког друштва Абрашевић.

“Од девет увече наступа ди џеј Срећко Дивић, од десет промоција новог албума бенда Дарк шајнс, а од 11 до један група Кербер. У поноћ гост је Даница Спасојевић, оперска певачица и све то уз ватромет”, каже Небојша Јаковљевић, директор Дома омладине у Крагујевцу.

У Нишу, новогодишње светковине почињу у понедељак, 27. децембра, програмима за децу. Биће ту музике, плеса, дружења са животињама. Нишлије ће у Нову 2022. увести Ален Адемовић и Зорица Брунцлик.

“Оно што нас је посебно обрадовало то је да велики број туриста који се надају да ће моћи да уђе у Србију током новогодишњих празника најављују своју посету из Бугарске и Северне Македоније и ми се надамо да ћемо 31. заједно са Нишлијама, нашим суграђанима дочекати Нову 2022. годину”, каже Драгана Петковић, директорка Туристичке организације Ниша.

Нови Пазар већ шест година не организује дочек Нове године, већ новац који би за то потрошили прослеђују онима којима је у том тренутку најпотребнији.

“Нама је драго што су нашим примером кренуле и неке друге локалне самоуправе, тако да ће се за оне новогодишње празнике обрадовати управо деца без родитељског старања”, каже Нихат Бишевац, градоначелник Новог Пазара.

Да нам се прослава не обије о главу, важно је да и у новогодишњој ноћи поштујемо мере и бринемо о себи и другима. Док је нас биће и нових година и славља.

Back to top button