RegionSrbija

Dodik: Ruska diplomatija ponosna na svoju istoriju

SrbijaRealno/BanjaLuka/10.02.23. – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Dan diplomata Ruske Federacije – 10. februar, dan kada je 1802. godine osnovano rusko Ministarstvo inostranih poslova, naglasivši da ruska diplomatija može da bude ponosna na svoju drevnu istoriju čiji se počeci beleže još početkom 9. veka kada je upućena diplomatska misija u Konstantinopolj 838. godine.

„Diplomatska služba je izuzetno značajna i zahtevna i s toga traži odgovorne i stručne diplomate koji nikada ne smeju da zaborave odgovornost koju imaju pred svojom državom, narodom, tradicijom i svojim interesima. Moraju da budu hrabri, odgovorni i dostojni zvanja diplomate“, istakao je Dodik. Naglasio je da obeležavanje Dana diplomata doprinosi očuvanju najboljih tradicija Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije, širenju znanja o profesiji i jačanje poštovanja prema diplomatskom radu. On je ocenio da ruske diplomate ispunjavaju osnovna načela diplomatije i nastavljaju tradiciju svojih prethodnika, radeći na dobrobit svoje, ali i zemalja širom sveta, vodeći mirotvornu politiku s ciljem stabilne budućnosti čovečanstva i poštujući osnovne principe međunarodnog prava i uloge UN, saopšteno je iz Kabineta predsednika Republike Srpske.

„Ruska Federacija je bila i ostala sve vreme privržena Dejtonskom mirovnom sporazumu, očuvanju mira u BiH i poštovanju osnovnih principa na kojima ona počiva, a to je ravnopravnost dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Pri tom, nikada nijedan ruski diplomata u BiH nije preuzeo na sebe ulogu sudije ili mentora“, naveo je Dodik. Naglasio je da je Rusija je veoma aktivna u Savetu bezbednosti UN u vezi sa svim pitanjima koja se tiču BiH i poštivanja slova Dejtonskog sporazuma, entiteta i konstitutivnih naroda.

„Rusija, njeno rukovodstvo i diplomate uvek su radili na poboljšanju i produbljivanju spektra bilateralne saradnje, kako političke, tako i ekonomske, obrazovne, kulturne, sportske, humanitarne“, rekao je Dodik. Istakao je da je 10. februar i dan koji ne može biti obeležen u Republici Srpskoj a da se srpski narod ne seti velikog čoveka i diplomate Vitalija Čurkina koji je u svojoj bogatoj i uspešnoj diplomatskoj misiji bio prepoznatljiv po tome što se uvek držao međunarodnog prava, istine i pravde, radeći na učvršćivanju mira, međunarodne saradnje i razvoja političkih i prijateljskih odnosa.

Dodik je naglasio da Republika Srpska i srpski narod duguju večnu zahvalnost ruskom ambasadoru Čurkinu koji je na najznačajnijem mestu na svetu, Savetu bezbjednosti UN, rekao i odbranio istinu, pravdu i slobodu. „Stavljanjem veta na usvajanje sramne britanske rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti kojom su hteli Republiku Srpsku i srpski narod žigosati da su genocidni, Čurkin je učinio istorijsko delo, jer je sprečio njeno usvajanje, a samim tim i posledice i breme koje bi srpski narod nepravedno snosio i nosio. To je ono što tom čoveku daje dodatnu veličinu. Veliki svetski diplomata pokazao je tada svoje pravdoljublje, nesalomivost i hrabrost“, naveo je Dodik, prenela je Srna.

U znak zahvalnosti, podsetio je Dodik, 2017. godine u Istočnom Sarajevu postavljena je spomen-ploča bivšem ruskom ambasadoru pri UN Vitaliju Čurkinu na kojem piše „Hvala za rusko ‘ne'“. Ruski praznik Dan diplomata ustanovljen je ukazom predsednika Ruske Federacije od 31. oktobra 2002. godine povodom 200 godina formiranja Ministarstva inostranih poslova Rusije. Dan diplomata simbol je kontinuiteta različitih perioda u istoriji ruske spoljnopolitičke službe i predstavlja neraskidivu vezu među generacijama. Na ovaj dan, zaposleni u Ministarstvu inostranih poslova Ruske Fedederacije u znak sećanja na prethodne generacije službenika otadžbinske diplomatije polažu cveće na grobove istaknutih ruskih diplomata, koji su sahranjeni u Rusiji i van nje.

Back to top button