Izdvojene vestiSvet

Dodik sa Putinom: RS ne prati politike prebacivanja krivice na jednu stranu

SrbijaRealno/Moskva/24.05.23. – Predsednik RS Milorad Dodik rekao je na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi da RS ima potrebu za saradnjom sa Rusijom na ekonomskom planu, kao i da Banjaluka “ne prati politike koje idu za tim da prebace krivicu samo na jednu stranu u sukobu u Ukrajini”.

“Mislimo da je Ruska Federacija, koja se uporno borila za svoj bezbednosni okvir i koja je pokušavala i ranije da obezbedi te garancije, naprosto bila prisiljena u vezi sa ovom vojnom operacijom”, rekao je juče Dodik, prenosi RTRS. Istakao da je Republika Srpska izložena mnogim pritiscima. “Mi nismo dozvoljavali da se donese formalna odluka o sankcijama prema Ruskoj Federaciji i zbog toga smo od zapadnih partnera bili izloženi raznim oblicima pritisaka u vidu sankcija i suspendovanja određenih projekata i programa. Ali, mi smo odlučili da naprosto ne budemo deo histerije koja se stvara, nego da se pruži šansa da se to pitanje reši na nivou Ruske Federacije i Ukrajine”, pojasnio je predsednik Srpske. Dodik je istakao da RS razume da “to nije sukob Ukrajine i Rusije, nego sukob Zapada i Rusije”.

Kako je objavljeno na sajtu Kremlja, Putin je rekao Dodiku da je zahvalan Republici Srpskoj na prijateljskom stavu prema Rusiji i neutralnom odnosu prema događajima u Ukrajini. Istakao je da “samo takav stav može dovesti do bilo kakve pozitivne odluke”. Putin je ocenio da se odnosi Rusije i Republike Srpske uspešno razvijaju. Ukazao je na to da da je tokom protekle godine zabeleženo povećanje prometa u trgovini od 57 odsto i poručio da taj trend treba zadržati. “Znam i da hiljade školaraca u Republici Srpskoj uči ruski jezik, a interesovanje za ruski jezik i rusku kulturu podržava se na državnom nivou, na čemu smo vam takođe veoma zahvalni”, naveo je Putin.

Back to top button