RegionSvet

Dodik: Srpska ne priznaje samoproglašeno Kosovo, ambasador glasao mimo procedura

SrbijaRealno/BanjaLuka/25.04.23. – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je glasanje ambasadora BiH u Savetu Evrope, prilikom odlučivanja o zahtevu tzv. Kosova za članstvo, dokaz stalnog kršenja Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

“Ako je jasan stav da samoproglašeno Kosovo nije priznato, onda se prema tome svi moraju tako da odnose. U BiH o spoljnoj politici odlučuje Predsedništvo, pa je i za tu odluku bila potrebna saglasnost i drugih. Oni sami ne poštuju sebe, a očekuju da ih drugi poštuju”, rekao je Dodik sinoć u Laktašima, prenosi RTRS. On je istakao da je ambasador BiH glasao bez procedure i saglasnosti Predsedništva BiH, mimo utvrđenih procedura. Dodik je ponovio da Republika Srpska ne priznaje samoproglašeno Kosovo, naglasivši da je glasanje ambasadora nekorektno i neprihvatljivo, te da se zaobilaženjem utvrđene ustavne procedure i instrukcijama baziranim na ličnim procenama, neprestano nanosi šteta kako Srbima u BiH, tako i u regionu.

Dodik je rekao da oni koji zagovaraju takav pristup zahtevaju da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, a čim im se ukaže prilika, spremni su da uruše integritet Srbije i doprinesu njenoj satanizaciji. “To je neprihvatljivo. Republika Srpska ne priznaje samoproglašeno Kosovo i bilo kakav status u bilo kakvim organizacijama”, istakao je Dodik. Komitet ministara Saveta Evrope odlučio je na sednici u ponedeljak da se pokrene procedura za razmatranje zahteva tzv.

Kosova za prijem u tu organizaciju, a protiv ovog predloga glasale su Mađarska, Rumunija, Kipar, Španija, Azerbejdžan, Gruzija i Srbija, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova. Uzdržani su bili BiH, Grčka, Slovačka, Moldavija i Ukrajina. Zeleno svetlo tzv. Kosovu su dale 33 zemlje, među kojima su iz regiona Crna Gora, Slovenija, Severna Makedonija, Hrvatska, Albanija.

Back to top button