Društvo

Документарци о биоскопима на репертоару Комбанк дворане

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22.12 – На репертоару београдске Комбанк дворане од 23. децембра до 6. јануара биће документарци „Окупирани биоскоп“ Сенке Домановић, „Случај Макавејев или процес у биоскопској сали“ Горана Радовановића, „Боторићи“ Срђана Кнежевића и „Они живе“ Горана Николића, најавили су данас организатори.

Како је наведено, документарни филмове који говоре о историјским, друштвеним и симболичким трансформацијама биоскопских простора биће приказани у оквиру програма „Сала српског филма“ Комбанк дворане, а долазе из селекције „Биоскоп у биоскопу“ Иве Лековић, чланице портала филмске критике и есеја Филмоскопија.

Кнежевићев филм говори о Светозару Боторић (1857-1916) власнику хотела Париз у центру Београда који је 1911. године постао први филмски продуцент на Балкану и произвео више од 20 документарних и два играна филма, међу којима је „Живот и дела бесмртног вожда Карађорђа“, да би му после Другог светског рата комунистичка власт одузела имовину.

У истом термину од 15:00 биће приказиван получасовни филм „Они живе“ који је описан као „кратка љубавна прича о рођењу, животу и смрти видео клубова у Београду“.

„Окупирани биоскоп“ прати прати младе активисте и догађаје око њиховог заузимања затвореног београдског биоскопа „Звезда“, а иде у термину од 16:45 у Комбанк дворани.

Радовановић документарац бави се јавном расправом 1971. године поводом филма Душана Макавејева „В.Р. Мистерије организма“, који је након успеха на Фестивалу у Кану изазвао бурне и опречне реакције у партијским круговима, а након ње није пуштан у дистрибуцију у југословенским биоскопима. Филм се приказује од 18:20.

„Сала српског филма“ је настала у сарадњи Филмског центра Србије и Комбанк дворане, а намењен је целодневном приказивању филмова српских копродукција који су имали мање запажен ођек, нису имали биоскопско приказивање или су га завршили.

Back to top button