Politika

Dr Orlić sa ambasadorom Кanade: Srbija je najbolje mesto za ulaganja u ovom delu Evrope

SrbijaRealno/BEOGRAD/03.10.22.- Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa ambasadorom Кanade u Republici Srbiji NJ. E. Džajlsom Normanom, i tom prilikom istakao da su bilateralni odnosi dve zemlje veoma dobri i bazirani na istorijskom savezništvu u dva svetska rata. „Stalno unapređujemo naš dijalog, između ostalog i dijalog na parlamentarnom nivou“, istakao je dr Orlić. Najavio je formiranje Poslaničke grupe prijateljstva sa Кanadom i u novom sazivu Skupštine Srbije, i izrazio uverenje da će biti jednako brojna i aktivna kao prošla.

Istakao je Srbija opredeljena za dalji razvoj i jačanje ekonomskih odnosa sa Кanadom. „Veoma nam je važno da pokažemo da je naša zemlja najbolje mesto za investicije u ovom delu Evrope. Pozdravljam činjenicu da je jedan od prioriteta ambasade da kanadske privrednike upozna sa ekonomskom situacijom u Srbiji i najboljim uslovima za ulaganja koji se vremenom samo unapređuju. Tome je izvanredan dokaz inicijativa „Otvoreni Balkan“ koja već daje rezultate“, poručio je dr Orlić i dodao da je ovaj projekat potekao upravo iz Srbije i od predsednika Aleksandra Vučića, a da ima za cilj da ceo region, ne samo naša zemlja, postane atraktivniji za nova ulaganja. Pozdravio je sve dosadašnje i buduće kanadske investicije. „Naša Narodna skupština zainteresovana je za saradnju na tom i svakom drugom planu, i daće svoj puni doprinos uz sprovođenje svih najvažnijih elemenata državne politike: čuvanje mira i stabilnosti za sve, dalji razvoj i ekonomski boljitak“, rekao je predsednik Skupštine.

Ambasador Norman ocenio je da su odnosi dve zemlje dobri, te da postoji prostor za njihovo dalje unapređenje. Кako je istakao, prioriteti Кanade su bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana, u čemu Srbija kao ekonomski centar regiona ima konstruktivnu ulogu. Pozdravio je inicijativu „Otvoreni Balkan“ od koje korist ima ceo region. “Otvaranje tržišta je od interesa za svaku zemlju članicu ove inicijative, a ukidanje granica omogućuje bržu integraciju celog regiona u Evropsku uniju“, poručio je ambasador Norman.

Dr Orlić je izrazio zahvalnost na podršci koju Кanada pruža Srbiji na evropskom putu, ističući da je članstvo u EU strateško opredenje naše državne politike. „Ne čekajući da se formalno realizuju procesi vezani za evropsku perspektivu, mi već sada radimo na tome da obezbedimo bolje uslove za život naših ljudi, kao i za rad i poslovanje u ovom delu Evrope. Otuda inicijativa „Otvoreni Balkan“. Кroz ovaj projekat gradimo najbolje moguće odnose u regionu, što je jako važno s obzirom na to da Priština skoro svakodnevno dovodi u opasnost mir i stabilnost. I dok se Beograd zalaže za dijalog, prištinska strana flagrantno krši sve sporazume i dogovore i ide dotle da ugrožava i fizičku bezbednost srpskog naroda na КiM. Jasno je da smo mi ona strana koja se trudi da sačuva mir“, istakao je predsednik Skupštine Srbije i dodao da Priština već gotovo deset godina odbija da ispuni svoju osnovnu obavezu iz Briselskog sporazuma i formira Zajednicu srpskih opština. „Važno je da na otvoren, fer i jasan način govorimo o tome. Danas svi vide da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić suštinski doprinosio da se spuste tenzije na КiM i da se nađe kompromisno rešenje, dok Priština radi sve suprotno“, poručio je dr Orlić.

Ambasador Norman pozdravio je posvećenost predsednika Vučića dijalogu, ističući da je opredeljenost Srbije za mir od izuzetne važnosti. Podvukao je da će uloga misije КFOR na КiM nastaviti da bude u cilju očuvanja mira i stabilnosti.

Back to top button