Hronika

Џепови, ранчеви и торбице пуни непријављених девиза

СрбијаРеално/БЕОГРАД/1.12 – Непријављивањем износа већих од 10.000 евра, путници се свесно излажу ризику да се нађу у прекршају, па су сакривене девизе управо оно што цариници у свом свакодневном послу најчешће откривају.

Две такве ситуације догодиле су се готово истовремено 29. новембра 2021. године на прелазу Хоргош и на контролном пункту Мердаре, саопштила је Управа царина.

У првом случају је заплењено око 25.000 евра, које су двојицa путника пропустила да пријаве приликом улазне контроле.

Реч је о 56-годишњем држављанину Израела који је као сувозач путовао аутомобилом BMW молдавске регистрације којим је управљао 53-годишњи држављанин Бугарске, на путу из Мађарске ка Бугарској.

Они су уверавали царинике да код себе имају дозвољени износ новца, да би убрзо у сувозачевој јакни било пронађено 15.000 евра, а потом је и у ранцу који се налазио између предњих седишта откривено готово 30.000 евра.

Путницима је враћено по 10.000 евра, док је остататак новца задржан до окончања прекршајног поступка пред судом.

Истог дана је и на контролном пункту Мердаре задржано нешто више од 10.000 британских фунти.

Код албанског држављанина који је аутомобилом „ауди“ британских регистарских ознака, путовао из Енглеске ка својој земљи, у торбици коју је носио око струка пронађено готово 19.000 непријављених фунти.

Како путник није имао потврду да је пријавио новац на уласку у земљу, враћен му је дозвољени износ у противвредости од 10.000 евра, док је остататак задржан до окончања поступка.

Back to top button