Izdvojene vestiSrbija

Екологија и економија не смеју да се раздвајају

СрбијаРеално/НОВИ САД/9.12 – На данашњој конференцији “ЕКОСОП 2021” у Новом Саду поручено је да екологија и економија не смеју да се раздвајају и да заједно морају да подстичу решавање “зелених” и социјалних питања.

Главне теме панела биле су еколошко социјално предузетништво, циркуларна економија и климатске промене.

“Практично сваки грађанин жели да живи у здравој животној средини , али жели и да живи у држави која има јаку економију, радна места и да има добра примања. Управо то је Србија којој ми данас тежимо”, поручила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић

Министарка је нагласила да је ова конференција место синергије свих владиних органа, невладиних организација која је потребна да би се изградило солидарно и хумано друштво по свим еколошким принципима.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да верује у солидарност и заједништво као концепт друштва и да су организатори успели да споје две важне области, као и да подржава Министарство у иницијативи доношења закона о солидарном предузетништву.

“Врло важна порука, за мене кључна: екологија и економија не смеју бити у конфронтацији, али рекао бих да је то наратив који провејава. То је исто стабло, и ако тога нема, коју год грану да пресечемо неће бити добро и није добро да једна грана буде сувише развијена, а друга запостављена”, додао је Вучевић.

Организатори, удружење “Чепом до осмеха” истичу да су главни циљеви указивање на важност и улогу деловања организација цивилног друштва у спречавању штетног утицаја климатских промена кроз циркуларну економију и умрежавање организација цивилног друштва и доносиоца одлука у Србији на нивоу локалне управе, покрајине и републике.

Током скупа истакнута је и важност доношења Закона о социјалном предузетништву који ће омогућити лакше пословање и одрживост. Тренутно је на јавној расправи у Скупштини и доношење закона се очекује у најкраћем могућем року, а има за циљ смањење стопе незапослености.

Удружење “Чепом до осмеха” овом приликом уручило је и двоје електромоторних инвалидских колица породицама Дракулић из Каћарева и Манчић из Пирота, за које је било потребно скупити 10 тона чепова.

Back to top button