Svet

Експерти: Мере до априла би смањиле смртност за 39% у Енглеској

СрбијаРеално/ЛОНДОН/25.12 – Научни саветници британске владе предвиђају да би сваке нове антиковид мере, укључујући и забрану окупљања у затвореном, требало да трају до 28. марта наредне године да би се за 39 одсто смањио број смртних случајева у Енглеској.

Њихов модел укључује повратак на мере „Корак 2“, почев од уторка 28. децембра до 15. јануара, 28. јануара или 28. марта.

Те мере су биле на снази у априлу у Енглеској, подсећа „Скај њуз“.

Експерти Научне пандемијске инфлуенца групе за моделирање су проценили да би увођење мера од 28. децембра до краја марта смањило број смртних случајева за 39 одсто, док би та бројка била 18 одсто, ако би мере трајале до половине јануара.

Правила би подразумевала забрану дружења између чланова два домаћинства у затвореном, повратак на окупљања од максимално шест људи на отвореном, док би пабови и ресторани могли само да држе отворене баште.

Саветници са Универзитета Ворвик су рекли да би рестриктивне мере смањиле за половину притисак на болнице, у односу на мере које постоје под тренутним планом Б.

Овај предлог још нису видели министри, који би могли да донесу одлуку почетком следеће недеље, уколико процене да су потребне додатне мере.

Back to top button