Srbija

Електроенергетски систем се стабилизује, држава реаговала правовремено

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 20.12 – Електроенергетски систем се стабилизује и тренутно су сви термо и хидро капацитети у погону, али због лошег квалитета угља, ефикасност није на задовољавајућем нивоу. Месецима уназад смо добијали јасне ставове менаџмента ЕПС-а да има довољно квалитетног угља, да неће бити потребе да увозимо електричну енергију и да неће доћи до проблема у производњи. Очигледно смо били обманути, изјавио је Зоран Илић, помоћник министарке рударства и енергетике.

Илић је гостујући на Телевизији Инсајдер, рекао да је захваљујући финансијској стабилности државе и организованости Министарства и Владе одржана енергетска безбедност.

„Једино што је све време од кризе у електроенергетском сектору функционисало је држава, односно наша финансијска стабилност и организованост. Ми смо били приморани да будемо укључени и да обезбедимо стабилно снабдевање и што пре повратимо стабилност целог система и све што смо предузели је решило ситуацију. Очекујемо ускоро и отварање других поља, где је угаљ квалитетнији, и онда ћемо и мање увозити струју. Ситуација у ЕПС-у је много сложенија и има много аспеката кроз које криза може да се сагледа. Ми смо у априлу формирали Радну групу за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима. Од првог састанка до почетка кризе имали смо јасне ставове менаџмента ЕПС-а да ће све бити у реду, и на неки начин смо сви обманути. И потпредседница Владе је неколико пута обилазила ТЕНТ, долазио је и председник, јер смо сви схватили да је ремонт блока Б1 јако важан. Тај блок није испао из система само због лошег угља, него је ту и проблем балансирања турбине и других техничких недостатака. Генерални директор је приликом посете рекао да имамо 1,5 милиона тона угља и да са завршеним ремонтом блока Б1 неће бити потребе за увозом струје“, рекао је Илић.

Он је истакао да наш електроенергетски систем неће моћи да се у будућности ослони само на производњу из ТЕ, истакавши да ЕПС није 30 година изградио ниједан капацитет, као и да је читав енергетски сектор био у сну претходних 6, 7 година.

„Чак и оно што је било планирано касни, а елекетроенергетски сектор је озбиљна, системска ствар. Министарство је постављало питања, а одговор је увек био да је све у реду“, појаснио је Илић.

Он је рекао да је за функционисање читавог система потребно да имамо развијене три компоненте – производњу, пренос и дистрибуцију. Појаснио је да је одвајање ЕДС-а из ЕПС-а створило јасну слику потребних инвестиција и у дистрибутивни систем, који се модернизује.

Back to top button