Srbija

Електроенергетски систем стабилизован, рудари најзаслужнији за то

СрбијаРеално/БЕОГРАД/23.12 – Сви капацитети у термоелектранама су на мрежи и иду ка достизању максимума производње електричне енергије. Електроенергетски систем се стабилизује и имамо довољно топлотне и електричне енергије, Министарство рударства и енергетике, заједно са свим јавним предузећима у сектору производње и дистрибуције, свакодневно ради на томе да се систем потпуно стабилизује“, изјавила је Јованка Атанацковић, државна секретарка Министарства рударства и енергетике.

„Не можемо рећи да је систем стопроцентно стабилизован, али свакодневно радимо на томе да обезбедимо довољно електричне и топлотне енергије и за домаћинства и за привреду. Држава је правовремено реаговала и захваљујући томе што смо финансијски стабилни, сачували смо енергетску безбедност. Хвала свим радницима „Електропривреде“, рударима који непрестано раде у тешким условима, они су најзаслужнији за то што имамо довољно електричне енергије. Они нису и не могу бити одговорни за кризу, за то је одговорна управа ЕПС-а“, рекла је Атанацковић.

Указала је да је Министарство рударства и енергетике у априлу формирало Радну групу за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима и да су од менаџмента „Електропривреде Србије“ добијали писмене и усмене извештаје о томе да је све спремно за зимску сезону и да неће бити проблема.
„Последњих годину дана указујемо на то да се ЕПС-ом лоше управља, да планирање није адекватно, да нема нових инвестиција, подсетићу да ЕПС није изградио ниједан електроенергетски капацитет 30 година. Зато што управа ЕПС-а није на време планирала ремонте, зато што није било нових капацитета, није било модернизације постојећих, дошли смо у ову ситуацију“, додала је.

Поновила је да енергетска криза потреса цео свет, као и да цене електричне енергије на европским тржиштима и даље расту, па је јуче мегават-час коштао 420 евра, а почетком године био је 50.
„Угаљ који користимо је најлошијег квалитета, то је лигнит најниже калоријске вредности, а ако хоћемо да будемо енергетски безбедна и независна земља, морамо имати и друге изворе и ОИЕ и гас и да разговарамо о нуклеарној енергији. Уколико у нашем енергетском миксу имамо све изворе, онда ћемо лако превазићи све будуће енергетске кризе, а свакако да морамо да мислимо и на наредне генерације“, рекла је она Атанацковић.

Back to top button