Svet

ЕП: Украјини и Модавији статус кандидата без одлагања

СрбијаРеално/Брисел/23.06.22. – Европски парламент данас је позвао да Украјина и Молдавија „без одлагања“ добију статус кандидата за чланство у ЕУ-у, наглашавајући притом да коначно приступање зависи од спровођења реформи и испуњавању критеријума.

Посланици су са 529 гласова ““за““, 45 ““против““ и 14 уздржаних прихватили резолуцију којом се позивају лидери држава који се данас и сутра састају на дводневном састанку на врху у Бриселу да Украјини и Молдавији „без одлагања“ доделе статус ЕУ кандидата, саопштено је из ЕП, преноси Хина.

Посланици ЕП сматрају да исто треба омогућити и Грузији кад доврси потребне реформе.

У резолуцији су поруцили како би тај потез показао вођство, одлучност и визију, наглашавајући да је проширење и у интересу саме Еуропске уније.

Власти три земље позване су да „недвосмислено покажу своју политицку одлуцност у погледу спровођења европских амбиција својег становништва“ тако што ће убрзати реформе и што пре испунити критеријијуме за чланство у ЕУ.

Не постоји „убрзани пут“ према ЕУ-у и приступање је утемељено на заслугама и структурираном процесу који захтева испуњавање критеријума и ефикасно спровођење реформи, нагласили су европосланици.

Они истичу и да проширење нема алтернативу и да оно „више него икада пре представља геостратешко улагање у стабилну, снажну и уједињену ЕУ“, стоји у резолуцији у којој се захтева и ревитализација процеса проширења западног Балкана.

Back to top button