Politika

ЕП усвојио резолуцију о радницима „Линглонга“ и протестима

СрбијаРеално/БРИСЕЛ/16.12 – Европски парламент подржао је данас већином гласова резолуцију којом се изражава забринутост због стања људских права вијетнамских радника у кинеској фабрици „Линглонг“ у Зрењанину, као и поводом еколошких протеста у Србији.

Европски парламент затражио је усклађивање закона и стандарда у Србији у области радничких права и екологије са ЕУ вредностима.

Резолуцију је подржало 586 европосланика, 53 је било против, а 44 уздржаних.

Ова тема је по „хитном поступку“ увршћена у агенду последњег годишњег заседања ЕП на захтев група европских Либерала, Социјалдемократа и Зелених.

У тексту Резолуције, који је усагласило шест политичких групација Европског парламента, власти Србије се позивају да истраже случај „принудног рада“ у фабрици ”Линглонг” и обезбеди поштовање основних људских права и права као радника.

Србија се позива и да побољша усклађивање са радним правом ЕУ и да прилагоди своје законе и инспекцијски надзор у области нелегалног запошљавања.

У Резолуцији се изражава и забринутост због „озбиљних проблема корупције и владавине права у области заштите животне средине”, као и због, како се наводи, ”генералног недостатака таранспарентности и утицаја инфраструктурних пројеката на околину и друштво”, укључујући ”кинеске инвестиције и зајмове, али и

”мултинационалних компанија као што је Рио Тинто”.

У тексту Резолуције изражава се и забринутост због насиља „хулигана против мирних еколошких демонстраната“, као и због, како се тврди, силе коју је полиција применила против демонстраната.

Србија се у закључку позива да ради на ”ефикасним и доказивим реформама” у области структурних реформи и владавине права, а кроз новоотворени Кластер 4 и на пуној примени ЕУ стандарда у области Зелене агенде.

Back to top button