Politika

ЕП затражио усклађивање радних и еколошких закона у Србији

СрбијаРеално/СТРАЗБУР/16.12 – Посланици Европског парламента на пленарном заседању у Стразбуру одржали су получасовну дебату о ситуацији у Србији, а која се односила на права вијетнамских радника запослених у фабрици ”Линглонг” у Зрењанину и на дешавања на еколошким протестима у земљи.

Европски посланици затражили су усклађивање закона и стандарда у Србији у области радничких права и екологије са ЕУ вредностима,а ова тема нашла се на дневном реду по хитном поступку на иницијативу групе европских Либерала, који су добили подршку Социјалдемократа и Зелених.

Истовремено, Европска комисија је поздравила отварање Кластера 4 са Србијом и поручила да је то сигнал јачања ангажмана Београда и Брисела на Зеленој агенди.

Резултати гласања о Резолуцији коју би ЕП парламент требало да усвоји овим поводом биће познати касније поподне.

На пленарном заседању ЕП први су говорили предлагачи Резолуције у којој се изражава забринутост због стања људских права вијетнамских радника у Србији, корупције и владавине права у области заштите животне средине, као и “насиља хулигана” над мирним демонстрантима.

Посланик из редова хрватских Социјалдемократа, Тонино Пицула, сматра да “ситуација са људским и правима радника у Србији оправдава хитну процедуру”.

Пицула је оценио да су у Србији “чести случајеви спољних утицаја кроз инвестиције које нису у складу са ЕУ вредностима” и додао да је ”иронично” то што је Србија у преговорима са ЕУ отворила Кластер 4, који се односи и на заштиту животне средине, баш у ситуацији када је требало да донесе законе који ”управо угрожавају животну средину”.

“Ово неће допринети кредибилности политике проширења ЕУ”, сматра Пицула.

Представник групе европских Либерала, Клемен Грошељ, каже да је “разочаран дешавањима у Србији” и позвао власти у Београду да ”примене обећања која су усвојили на папиру” у оквиру процеса придруживања ЕУ.

”Ова Резолуција није против Србије нити српског народа већ је упозорење за српске власти. Потпуно је неприхватљиво да се у земљи кандидату крше људска права ко што је то случај у фабрици Линглонг у Зрењанину”, навео је Грошељ.

За известиоца Европског парламента за Косово, Виолу фон Крамон, “није ништа ново” то што је Србија, како тврди, “заробљена држава са слабим реформским резултатима”.

Према њеним речима, “оно што је ново јесте слика модерног ропства”.

“Да ли је то слика коју ЕУ жели да пошаље како глобални лидер у промоцији владавине права и људских права?”, упитала је фон Крамон.

Она је оценила и да еколошки протести у Србији “нису само о заштити околине и закону о реферндуму” већ сматра да су то протести због “широко распрострањене корупције, недстатка транспарентности и напретка на ЕУ путу Србије”.

Фон Крамон је позвала ЕУ да ”уместо да отвара кластре са Србијом, подржи демократске снаге у земљи”.

Са друге старане, француски посланик Тијери Маријани, подржао је Србију за коју каже да ”није попустила под притисцима” ЕУ и бомбардовања НАТО да призна нелегално прогалшењу независност дела своје територије.

Маријани је запитао европске посланике ”да ли знају одакле долазе информације о радницима у ”Линглонгу”” и отужио Џорџа Сороша за мешање у унутрашња питаја других држава.

”Ова Резолуција ће бити мртво слово, јер нема независне истраге”, поручио је Маријани.

У закључку дебате, европски комесар за ванредне ситуације, Јанез Ленарчић, поздравио је отваарње Кластера 4 у приступним преговорима са Србијом и оценио да то ”шаље јак сигнал о јачању ангажмана Србије и ЕК у области Зелене агенде и примене ЕУ стандарда”.

Ленарчић је оценио да пред Србијом још има доста посла у области владавине права и еколошких стандарда.

”ЕУ очекује да домаће законодавство у Србији буде усклађено са ЕУ и међународним правом, а на добробит свих радника у Србији”, каже Ленарчић.

Он додаје да је ЕК примила к знају одлуку да се из процедуре повуку Закони о експропријацији и референдуму и указао да је ЕУ до сада уложила око 435 милона евра у заштиту животне средине у Србији.

”То показује опредељеност ЕУ да настави да подржава Србију на њеним ЕУ путу”, закључио је Ленарчић.

Извештај о ситуацији са вијетнамксим радницима и еколошким протестима у Србији на гласању је у ЕП током данашњег дана, а резултати би требало да буду познати после 16.00 часова, речено је Танјугу у Стразбуру.

Back to top button