Region

Ескобар: БиХ има највиши степен корупције у Европи

СрбијаРеално/ВАШИНГТОН/18.12 – Заменик помоћника државног секретара САД и специјални изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар поручио је да је, међу шест економија Западног Балкана, Босна и Херцеговина на зачељу и да има највиши степен корупције у Европи, те да су од ње само гори Белорусија и Азербејџан.

„Ако погледате шта се дешавало у бившој Југославији, од седам држава, две су чланице Европске уније, четири су чланице НАТО-а, и већина њих је остварила значајан економски напредак. Од шест земаља Западног Балкана, које нису чланице ЕУ, њих четири остварују напредак према чланству у ЕУ, а у свему томе, Босна и Херцеговина је на зачељу“, рекао је Ескобар у интервјуу за ЦНН, наводећи да се мора разумети контекст како би се схватила криза у БиХ.

Говорећи о ситуацији у тој земљи, Ескобар наводи да је исељавање младог становништва из БиХ десет пута веће него што је то случај у Србији, неефикасна је у привлачењу директних страних инвестиција, а јавни сектор, према његовим речима, чини 70 посто од целокупне економије.

“Све то је последица дубоко укорењене корупције”, поручио је Ескобар.

Како је додао, људи се не исељавају због тога што не желе да живе у мултиетничкој држави већ због тога што се не могу да се запосле без корупције.

“То је контектс актуелне кризе”, рекао је Ескобар.

Напомиње и да постоје претње по Дејтонски мировни споразум, и да већина њих, како тврди, долази од члана Председништва БиХ и председника СНСД-а Милорада Додика.

Ескобар је упозорио и да ће читав регион испаштати ако не успеју напори за решавање кризе у БиХ.

Додаје и да САД сарађују са ЕУ како би западнобалканске земље имале перспективу чланства у Унији, а напредак Србије, Црне Горе и Северне Македоније је истакао као пример земаља које успевају у томе.

Како наводи, САД и ЕУ имају два циља. Први је, према његовим речима, да онемогуће Додикове нападе на државне институције.

Као други циљ је истакао враћање политичких представника Срба у државне институције.

Како је казао, изменама Изборног закона и делимичним уставним променама жели се постићи функционалнија држава.

Говорећи о инсистирању Немачке да се морају санкционисати они који угрожавају стабилност Босне и Херцеговине, навео је да би поред санкција требало размислити и о финансијским мерама против оних који раде против Дејтона.

Back to top button