Region

Ескобар: Подржавамо „Отворени Балкан“, регион се развија сем БиХ

СрбијаРеално/БЕОГРАД/7.12 – Заменик помоћника државног секретара САД и амерички специјални изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар данас је у Босни и Херцеговини говорио о циљевима своје посете, наглашавајући како ситуација у БиХ дубоко забрињава америчку администрацију.

„Када погледате западни Балкан у целини, имате ту и Албанију, која ће, највероватније, постати чланица Европске уније. Када је у питању западни Балкан и део западног Балкана који није део ЕУ, сведочимо феноменалном привредном расту. Привреде Црне Горе, Србије и „Косова“ су се развијале по невероватно високој стопи. Фискална управа у Албанији и Северној Македонији чини их јединственима и тиме се квалификују за чланство ЕУ. Имајући европске интеграције и све економске процесе везане уз то у региону, западни Балкан већ представља најбрже растући регион у Европи. Он ће бити извор раста и развоја за Европу, он ће бити регионални извор за енергетски сектор, за транспорт, за ИТ сектор, за технологије и, имајући у виду и велике универзитетске центре, постајаће и образовни центар“, сматра Ескобар.

На питање новинара како коментарише чињеницу да у БиХ, „Косову“ и Црној Гори постоје отпори пројекту „Отвореног Балкана“, који подразумева стварање заједничког тржишта и економске зоне између земаља региона, Ескобар још једном наглашава да Сједињене Државе подржавају овај пројект.

„Ми подржавамо свако настојање за регионалну економску интеграцију. Берлински процес, заједничко регионално тржиште, ЦЕФТА и „Отворени Балкан“. Све док је то отворено за све земље, све док даје легалне и регулаторне системе и подиже их на европски ниво, све док промовише коректност, отворену трговину, ми ћемо те принципе подржати. Рекао бих да се то већ дешава, да постоји огромна регионална економска интеграција без или са заједничким регионалним тржиштем. Али БиХ је једина која у томе не учествује. Све док је то економска иницијатива, могла би бити позитивна. На крају крајева, економије овог подручја не могу да функционишу ако имате тржиште од 600.000 у Црној Гори или 2 милиона у Северној Македонији. Треба вам тржиште од 20 милиона да сви у њему учествујете. То је основа којом условљавамо нашу подршку “Отвореном Балкану”“, истакао је Ескобар.

Амерички изласник истиче како економској интеграцији мора претходити стварање снажних институција.

„Поред тога, такође се мора радити на јачању институција. Не можете имати иницијативу о отвореним границама ако немате одговарајуће прописе за улазак људи, против прања новца, против кријумчарења, итд. Све то мора бити укључено у све те иницијативе. Сваку иницијативу која то не буде укључивала, ми нећемо подржати. Морам рећи, чак и ако сам разговарао на другим местима о „Отвореном Балкану“, овде то нећу радити. Зашто? Зато што Босна једноставно још није квалификована за то. Институције не раде. Уместо да се интегришете у остатак регије, ви се дезинтегришете узимајући надлежности од централних органа и смањујући надлежности. БиХ се тренутно чак ни не квалификује за „Отворени Балкан““, указао је Ескобар.

Back to top button