Kosovo i MetohijaPolitika

Ескобар: САД блиско раде са ЕУ на дијалогу Београда и Приштине

Србија Реално/ПРАГ/ 6.11 – Изасланик америчког председника за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је данас да САД блиско раде са Европском унијом на дијалогу Београда и Приштине.

“Срећан сам што могу да кажем да немамо ниједно подручје око којег се не слажемо са ЕУ, по овим питањима. Додатно, имамо ово растуће партнерство са Србијом које је од користи за обе земље, рекао је он за Радио слободну Европу (РСЕ).

Ескобар је истакао да су САД недавно прославиле 140. годишњицу дипломатских односа са Србијом и да се надају да ће се та путања наставити.

“У БиХ имамо јако добре перспективе за ЕУ интеграције, ако људи препознају да БиХ мора остати суверена, независна, територијално целовита земља у којој ће се Дејтон у потпуности поштовати””, рекао је.

Говорећи о приоритетима на Западном Балкану, Ескобар је рекао да се они нису променили.

“Kад на то гледам, гледам 20 година унапред, на људе који се сад рађају на Балкану, они морају наћи могућности да живе нормалне, економски исплативе животе у земљама у којима се рађају, ако тако одаберу. Јер, сада је људима јако тешко да одлуче да остану на Балкану због економске ситуације”, истакао је он.

Ескобар је казао да су, према његовом личном мишљењу, чему је био сведок, људи на Балкану свуда јако вредни и цењени.

“Људи са Балкана, а говорим о Албанцима, Босанцима, Хрватима, Србима и било коме, они граде моју земљу, они граде Европу. Потребни су нам да изграде Балкан. Желимо да будемо партнери са том генерацијом како бисмо искористили могућности”, навео је за РСЕ заменик помоћника секретара у Бироу за европска и евроазијска питања Стејт департмента.

Извор : Танјуг

Back to top button