Svet

ЕУ наставља с притиском на Русију, санкцијама

СрбијаРеално/Брисел/21.06.22. – Лидери Европске уније наставиће да врше притисак на Русију обавезујући се на даљи рад на санкцијама, које би могле да укључе и злато, наводи се у нацрту документа припремљеном за усвајање на овонедељном самиту ЕУ у Бриселу а у који је Ројтерс имао увид.

„Наставиће се рад на санкцијама, укључујући јачање имплементације и спречавање заобилажења (санкција)“, рећи ће лидери ЕУ на крају редовног самита 23-24. јуна, према најновијој верзији њиховог нацрта закључака од 20. јуна.

Особа која је упозната са радом на санкцијама рекла је за Ројтерс да Европска комисија ради на додавању злата у могућу следећу рунду рестриктивних мера, иако још није јасно да ли би та мера могла да забрани извоз у Русију, увоз из Русије или обоје.

Злато је кључна имовина за руску централну банку, која се суочила са ограничењима приступа неким од својих средстава која се држе у иностранству због западних санкција, наводи британска агенција.

Лидери ЕУ ће се такође усагласити да убрзају планове за финансирање обнове Украјине и узети у обзир нова хитна средства у износу до девет милијарди евра, које ће ЕK ускоро представити, наводи се у нацрту документа.

Kако показује документ, лидери ЕУ су такође спремни да се залажу за нову војну подршку Украјини.

Званичници су рекли да би нова војна подршка Украјини могла да износи најмање пола милијарди евра, поред две милијарде које су већ одобрене.

ЕУ је усвојила шест пакета санкција против Русије и Белорусије од почетка сукоба у Украјини, али неколико сектора, укључујући гас, остају углавном нетакнути, јер владе ЕУ избегавају мере које би могле да нанесу већу штету њиховој економији него руској.

Back to top button