Svet

ЕУ: Омикрон ускоро доминантна варијанта корона вируса

СрбијаРеално/БРИСЕЛ/2.12 – Агенција за јавно здравље Европске уније (ЕЦДЦ) је саопштила данас да би омикрон варијанта корона вируса, у року од неколико месеци, могла да буде одговорна за више од половине свих инфекција ковида-19 у Европи.

„На основу математичког моделирања које је спровео Европски центар за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ), постоје индикације да би омикрон могао да изазове више од половине свих инфекција САРС-ЦоВ-2 у ЕУ/ЕЕА у наредних неколико месеци“, саопштио је ЕЦДЦ, а преноси агенција Ројтерс.

За сада нема убедљивих доказа о преносивости омикрона, али челница Светске здравствене организације за ковида-19 Марија ван Керкхове наводи да се подаци о томе очекују кроз неколико дана.

Европа је до сада забележила више десетина инфекција омикрон варијантом, која је први пут откривена у јужној Африци прошлог месеца. Главни научни саветник француске владе Жан-Франсоа Делфреси је раније данас рекао да би омикрон могао да заузме делтино место већ до краја јануара, пренопси Танјуг.

Back to top button