Svet

ЕУ ради на исправљању „Инцковог закона“

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22.12 – Званичници ЕУ раде на „исправљању“ закона који је наметнуо бивши високи представник у Босни и Херцеговини Валентин Инцко након што су закључили да постоји ризик од изазивања поновног сукоба у региону, пише Гардијан.

Извори британског дневника наводе да је на недавном састанку европског комесара за проширење Оливера Вархељија закључено да је „Инцков закон“ одговоран за актуелну кризу у БиХ.

Према писању листа, током сусрета са делегацијом ЕУ у БиХ Вархељи је дао своју „искрену процену“ да је Инцко „одговоран за актуелну политичку кризу и делегетимизацију ОХР-а“.

„Инцкове измене не могу бити оспорене са тачке гледишта суштине права, али чињеница да је (закон) наметнут последњег дана његовог мандата, представља проблем. Посебно што тако важна одлука, треба да буде донесена кроз дискусију свих. Сада је питање како то исправити“, рекао је Вархељи током састанка 25. новембра.

Лист пише да је Вархељи својим колегама у ЕУ пренео да је руководство босанских муслимана изразило жељу да ово питање реши усвајањем новог закона који би могао да подстакне представнике Републике Српске да у пуном капацитету учествују у раду заједничких институција.

Гардијан подсећа да је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик „протеклих неколико месеци на мети оптужби да покушава да отцепи Републику Српску“.

Лист напомиње да Додик истиче да власт није равноправно расподељена и да је Инцково наметање закона о забрани негирања геноцида био недемократски потез и главни узрок проблема у БиХ, пренела је РТРС.

Back to top button