Svet

ЕУ спремна за други пакет санкција против Русије

СрбијаРеално/Брисел/23.02.22. – Европска унија биће спремна за други пакет санкција против Русије, укључујући контролу извоза, уколико руске трупе крену даље од украјинских региона које држе проруске снаге, рекао је за Ројтерс потпредседник Европске комисије Валдис Домбровскис.

“Ако дође до даље руске агресије и даљег упада на територију Украјине, спремни смо да појачамо наш одговор и у смислу санкција,” поручио је Домбровскис, пренео је Ројтерс. Упитан шта би такво “појачавање” значило, он је одговорио:

“То би се тицало економских санкција у области трговине, на пример контроле извоза. ЕУ већ неколико недеља ради на пакету санкција, тако да постоје начини како да брзо реагујемо и додатно појачамо санкције и то у сарадњи са Сједињеним Државама, Британијом и другим земљама”.

Такође је указао да ће увођење снажних санкција против Русије имати известан утицај на економију ЕУ, али да чланице Уније морају да буду спремне на то.

“Овде је у питању безбедност и територијални интегритет Украјине, тако да морамо да будемо у стању да реагујемо и такође сносимо неке економске трошкове, ако буде било потребно,” поручио је Домбровскис.

Руски председник Владимир Путин признао је у понедељак независност Доњецке и Луганске Народне Републике. Москва је у уторак у те две самопроглашене републике послала трупе, што је навело ЕУ, САД и Велику Британију да уведу санкције руским политичарима и банкама.

Лидери ЕУ одржаће сутра хитан самит како би разговарали о новонасталој ситуацији.

Back to top button