Nekategorizovano

Evropska tehnološka industrija izgubila 400 milijardi dolara vrednosti

SrbijaRealno/London/07.12.22. – Više od 400 milijardi dolara vrednosti evropske tehnološke industrije zbrisano je ove godine, prema podacima londonske kompanije rizičnog kapitala Atomiko.

Ukupna vrednost svih javnih i privatnih evropskih tehnoloških firmi pala je na 2,7 biliona dolara sa nivoa od 3,1 biliona dolara krajem 2021. godine, objavio je Atomiko u svom godišnjem izveštaju „Stanje evropske tehnologije“ objavljenom danas. Ove brojke govore da je ovo bila vrlo teška godina za tehnologiju, prenosi CNBC. Nekada visoko cenjene akcije tehnoloških kompanija našle su se pod pritiskom globalnih faktora, uključujući rusku invaziju na Ukrajinu i pooštravanje monetarnih politika centralih banaka. Federalne rezerve i druge centralne banke podižu svoje ključne kamate i ukidaju podsticaje iz ere pandemije kako bi zauzdale rast inflacije.

To je navelo investitore da preispitaju svoje pozicije prema tehnološkim kompanijama koje prave gubitke. „Bila je ovo teška godina – rat u Ukrajini, inflacija, povećanje kamatnih stopa, geopolitičke tenzije širom kontinenta. To je najizazovnije makroekonomsko okruženje od globalne finansijske krize“, rekao je za CNBC Tom Vehmajer, partner u Atomiku. Pojedine tehnološke firme u Evropi su pretrpele oštar pad tržišne vrednosti. Primera radi, švedska fintek grupa Klarna koja nudi uslugu „kupi sada – plati kasnije“, srezala je procenu svoje vrednosti za 85 odsto, sa 45,6 milijardi dolara na 6,7 milijardi. Istovremeno, akcije muzičkog striming servisa Spotifaj pale su za više od 60 procenata u protekloj godini.

Procenjuje se da će ukupno finansiranje evropskih startapa ove godine pasti na 85 milijardi dolara, prema izveštaju Atomika, zasnovanom na kvantitativnim podacima i anketama u 41 zemlji. To je za 18 odsto manje u odnosu na sredstva od preko 100 milijardi dolara koja su evropski startapi prikupili 2021. Ipak, procenjeni iznos je i dalje drugi najveći ikada koji je uložen u evropski tehnološki ekosistem do sada, navodi Atomiko. Evropske tehnološke investicije oborile su rekord prošle godine pošto je snažno poraslo učešće američkih investitora. Ove godine je došlo do preokreta tog trenda, pri čemu su se strani investitori uglavnom povukli. Broj aktivnih američkih investitora u tzv. „mega rundama“ od 100 miliona dolara ili više pao je za 22 procenta u odnosu na prošlu godinu, pokazuje izveštaj Atomika.

Back to top button