Izdvojene vestiPolitika

Фактор плус: СНС убедљива – 57 одсто, СПС око 10, уједињена опозиција око 12 одсто гласова

СрбијаРеално/БЕОГРАД/20.12 – Уколико би се избори одржали за седам дана Српска напредна странка би освојила 57 одсто гласова, док би Уједињена опозиција имала 12 процената, резултати су истраживања агенције „Фактор плус“.

Према истраживању, које је обухватило 1.200 грађана, Социјалистичка партија Србије би освојила 9,3 одсто, а са 7 одсто на четвртом месту би се нашао Савез Зелених и други еколошки пројекти.

Проценат људи који би изашли на изборе, да се они одржавају у недељу, преноси „Блиц“, у благом је порасту у односу на претходно истраживање од пре два месеца и износи 50 одсто, што је нормално будући да се избори ближе.

Директор агенције Фактор плус Владимир Пејић рекао је да се ради о незнатним променама и да је мало времена прошло да би се виделео да ли су се недавни протести одразили на резултат.

„Неко ће рећи да је СНС пао, али да би они пали неко други мора да порасте, а то се за сада не види“, казао је Пејић.

Када је реч о опозиционом блоку, који чине Странка слободе и правде, Народна странка, Демократска странка и Покрет слободних грађана, Пејић је рекао да би тај блок могао да иде између 10 и 15 одсто, а да је његов тренутни резултат 12 одсто.

Пејић сматра да ће овај број у будућности порасти, јер има, како каже, одређени број незадовољних који се још нису определили.

Додао је да је „опозициона колона“ у другом плану због еколошких протеста који се одржавају у земљи.

Нагласио је да, према истраживањима, нико од политичких опција за сада није профитирао.

„Мислим да ће до избора бити још тумбања поготову ако се укључе неки нови актери попут Саве Манојловића“, истакао је Пејић за „Блиц“.

Када је реч о Социјалистичкој партији Србије, та странка би освојила 9,3 одсто и на том нивоу је већ годинама.

Близу цензуса налази се више странака, али ни једна од њих не може бити сигурна у прелазак цензуса, а према резултатима истраживања, за сада, најбоље стоји савез зелених странака који би освојио око 7 одсто.

Пејић објашњава да покрет Не давимо Београд и још неки покрети практично не постоје на нивоу Србије, па су у истраживањима све зелене опције стављене у један савез.

Према његовим речима, њихов потенцијал могао би да иде и до 10 процената укупних гласва.

На питање о карактеру протеста од пре две недеље, 46 одсто људи рекло да су протести били еколошки, 32 одсто да су били политички, а седам процената је истакло да је реч о општенародном бунту.

Када је реч о референдуму и на питање колико су информисани о предстојећем референдуму, 43 одсто грађана је одговорило да на ту тему знају „мало“, 25 процената је рекло да није уопште, 14 њих донекле, 10 не зна, а у потпуности је информисано свега осам одсто људи.

Говорећи о европским интеграцијама, Пејић је казао да 25 одсто грађана сматра да смо ближе Европској унији него лани, 11 одсто каже да је Србија све даље од интеграција, док 56 процената верује да смо на истом нивоу као прошле године.

Back to top button