Izdvojene vestiSrbija

Vučić: Formiraćemo u Beogadu tim za Plan rasta

SrbijaRealno/Tirana/29.02.24. – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas u Tirani, na Regionalnom samitu o Planu rasta i ekonomskog približavanja, da ćemo u Beogradu napraviti tim.

Timom će najverovatnije rukovoditi ministar finansija Siniša Mali i svakog dana njega i predsednika vlade izveštavati o tome kako i na koji način napredujemo u realizaciji tog plana. Vučić je naglasio da su danas u Tirani razmatrali teme od kojih će građani imati opipljivu korist.

“Mislim da je današnji dan bio veoma važan za nas. Razume se uvek više pažnje privlače političke stvari, ali danas je suštinski bio važan dan za Srbiju, ali i za sve druge sa Zapadnog Balkana i kada to kažem mislim da je od suštinskog značaja kada radite stvari od najvećeg interesa za građane svoje zemlje gde će ljudi moći da imaju nešto opipljivo, opipljivu korist od našeg zajedničkog rada”, rekao je Vučić novinarima.

Istakao je da su govorili o uspostavljanju jedinstvenog, najpre regionalnog tržišta, kao i približavanju onome što se zove jedinstveno evropsko tržište, što će za naše ljude da znači puno, a pre svega za naše poslovne veze sa Evropom. Vučić je naveo da će to puno značiti i za privatne i državne kompanije, ali i za ljude koji će da imaju jeftiniju robu.

“Za ljude koji će da žive neuporedivo lakše i da imaju mnogo koristi od toga. Mnogo teških poslova je tu pred nama”, naveo je Vučić. Dodao je da je dogovoreno da se uvede i dodatna kontrola i da već u Podgorici za nekih meseci i po dana, kada bude novi sastanak, možemo da govorimo onome šta smo uradili.

“Kada šaljete doznake iz inostranstva i zemalja Evropske unije, tu se plaćaju značajni procenti koji ne dolaze ni do konačnog korisnika i koji ne ostaju davaocu doznaka, to je taj Single European Payment Area – SEPA, što bismo već pre kraja godine mogli ljudima koji žive u inostranstvu da omogućimo i značajno da olakšamo, ali pre svega više novca za one koji su primaoci tih para od svojih najbližih.

I verujem da do marta možemo da uvedemo tzv. zelene koridore, što bi bila strašna vest i izuzetna novost za sve naše ljude, za strahoviti napredak”, rekao je Vučić. Kazao je da se danas u Tirani razgovaralo i o graničnim i administrativnim prelazima. “Tu moramo prvo da izbacimo papire, jer mi za pet godina samo na papirologiji na prelazima izgubimo 163 miliona evra, verovali ili ne.

Naravno, mi najviše izgubimo jer smo i najveći, imamo i najprometnije prelaze posebno na Horgošu, ali i Batrovcima, kao na Preševu i Gradini”, naveo je Vučić. Dodao je da su naša četiri od pet najvećih i najprometnijih prelaza u ovom delu Evrope. “U svakom slučaju, još mnogo toga ćemo morati da uradimo, ali ovo je nešto što je realno i konkretno. Sve te prazne priče, sutra ćete u Evropu, ali morate da nas slušate politički, da nam služite itd. Ipak i oni i mi znamo da još neko vreme im ne pada na pamet da odlučuju o tome, ali ovo je nešto što ubrzava naš evropski put i nešto što je važno za sve naše građane.

Mislim da su to ozbiljne i značajne reforme. Biće tu i teških stvari za nas, ali videćemo kako ćemo to da rešimo ili da tražimo da od nečega budemo oslobođeni – da negde dobijemo malo više vremena za davanje subvencija stranim direktnim investicijama”, naveo je Vučić. Kaže da je posebno pitanje u razgovorima sa EU raspisivanje nabavki sa Kinom i koliko će EU da insistira na tome. Vučić dodaje da su sve ostalo reformske stvari koje moramo da uradimo.

Preporuka: https://srbijarealno.rs/nikola-kitanovski-i-marija-nesic-zajedno-na-kolarcu-sa-zrenjaninskom-filharmonijom/

Back to top button