Svet

Francuska: Agencija za zaštitu privatnosti otvorila istragu protiv ChatGPT-a

SrbijaRealno/Pariz/11.04.23. – Francuska agencija za zaštitu privatnosti CNIL saopštila je danas da istražuje nekoliko pritužbi na račun ChatGPT-u nakon što je ta aplikacija zabranjena u Italiji. “CNIL je primio nekoliko pritužbi na račun aplikacije ChatGPT i istražuje ih”, naveli su iz agencije za Rojters.

Prethodno je španska agencija za zaštitu podaaka AEPD zatražila od Evropskog komiteta za zaštitu podataka da istraži optužbe na račun aplikacije ChatGPT čiji je vlasnik kompanija OpenAI. “AEPD razume da globalne operacije obrade koje mogu da imaju značajan uticaj na prava pojedinaca zahtevaju koordinisane odluke na evropskom nivou”, rekli su iz APED-a za Rojters.

Dodali su da su upravo zbog toga tražili da pitanje ChatGPT-a bude otvoreno na sledećoj plenarnoj sednici Evropskog komiteta za zaštitu podataka. Krajem marta, italijanska agencija za zaštitu podataka saopštila je da je otvorila istragu protiv ChatGPT aplikacije kompanije OpenAI zbog sumnje za kršenje pravila za prikupljanje podataka korisnika i da je zbog toga privremeno ograničila korišćenje ličnih podataka italijanskih korisnika.

Back to top button