Svet

Француска је истакла услов за приступање Украјине Европској унији

СрбијаРеално/Париз/14.06.22. – Пре уласка у ЕУ, прво морају да престану непријатељства у Украјини, а затим да се разговара о условима за њено чланство, рекао је Kлеман Бон, министар делегат у Министарству спољних послова Француске за европска питања.

Европски комесари су у понедељак почели да расправљају о питању давања статуса кандидата за улазак у ЕУ Украјини, као и Молдавији и Грузији. ЕK би већ 17. јуна требало да се изјасни о свом мишљењу и припреми одговарајућу препоруку о Украјини. Одлуку о додели или одбијању статуса кандидата донеће шефови држава и влада ЕУ на самиту у Бриселу 23-24. јуна, узимајући у обзир препоруке Европске комисије. Лист Политико, позивајући се на изворе упознате са дискусијама, наводи да ће Европска комисија одлучити да препоручи давање статуса Украјини кандидата за придруживање Европској унији.

“Желим да кажем да нема илузија, биће потребно време. Уосталом, у Украјини је рат, тако да прво треба прекинути непријатељства, затим обновити Украјину, а онда разговарати о уласку у наш “клуб” у добрим односима. и за Украјину и за ЕУ. Али Украјина треба да да позитиван сигнал што је пре могуће, а затим да започне овај дуг процес”, рекао је Бон на радио станици Франс Интер.

Back to top button