Svet

Француска нуклеарка Сиво затворена због квара на безбедносном систему

СрбијаРеално/ПАРИЗ/16.12 – Француски енергетски гигант ЕДФ саопштио је да је открио кварове на цевима у безбедносном систему нуклеарне електране Сиво и да ће затворити још један погон јер користи исту врсту реактора, преноси Ројтерс.

Инцидент је откривен у време када Француска најављује велики програм изградње нуклеарки, за разлику од суседне Немачке која се повукла из нуклеарне енергије после нуклеарне катастрофе у јапанској Фукушими 2011. године, преноси Ројтерс.

Највећи француски снабдевач електричном енергијом је навео да је открио кварове у близини заварених спојева на цевима у колу сугрносног система убризгавања у два реактора електране Сиво у западној Француској.

Један добро упућен извор у дешавање рекао је Ројтерсу да су дефекти повезани са корозијом.

Због откривених кварова, прекид рада у нуклеарки Сиво трајаће дуже него што се очекивало, саопштила је компанија.

ЕДФ је такође најавио да ће зауставити нуклеарну електрану Шоз у источној Француској јер користи исту врсту реактора.

Ове одлуке ће резултирати губитком електричне енергије од око 1,0 терават-сати до краја 2021. године, процењују у ЕДФ-у, додајући да ће то довести до смањења њихове пројекције добити пре камата, пореза, депрецијације и амортизације (ЕБИТДА) на 17,5 до 18 милијарди евра на бази тренутних тржишних цена.

ЕДФ је зауставио један реактор у нуклеарки Сиво ради рутинске десетогодишње контроле у августу, а у новембру је из преветивних разлога затворио и други реактор у тој електрани, најављујући тада поновно пуштање у рад 24. децембра.

Нуклеарна енергија учествује са више од 70 посто у француском енергетском миксу.

Back to top button