Svet

Француска под налетом омикрона, спрема се ограничење кретања за невакцинисане

СрбијаРеално/ПАРИЗ/18.12 – Варијанта омикрон вируса корона шири се Европом “брзином муње” и вероватно ће постати доминантна у Француској до почетка наредне године, упозорио је француски премијер Жан Кастес.

Говорећи неколико сати пре него што је Француска увела строга ограничења путовања за оне који улазе из Велике Британије, Кастес је рекао да су ограничења путовања део низа мера које се уводе да би се зауставила плима инфекција.

Кастес је рекао да ће Влада наредне године објавити нове кораке за решавање неодлучности у вези са вакцинацијом.

“Није прихватљиво да одбијање неколико милиона Француза да се вакцинише доводи у опасност живот целе земље”, истакао је Кастес, преноси Би-Би-Си.

Сумња се да је од седам до 10 одсто нових потврђених случајева ковида-19 у Француској изазвано омикрон сојем корона вируса, изјавио је данас министар здравства Француске Оливије Веран.

Он је рекао да је брзо ширење нове варијанте вируса главни разлог за планирано увођење нових пропусница за вакцинисане од почетка следеће године без којих неће моћи да се уђе у ресторане или у јавни превоз на већа путовања, преноси Ројитерс.

Према тренутној уредби француске владе о здравственим пропусницама, за улазак на јавна места довољан је негативан тест на ковид-19.

Back to top button