Politika

Г7 позвала Београд и Приштину на напредак без одлагања

СрбијаРеално/ЛИВЕРПУЛ/13.12 – Министри спољних послова и развоја Групе седам најразвијенијих индустријских земаља (Г7) позвали су Београд и Приштину да се на конструктиван начин ангажују у дијалогу о нормализацији односа и постигну напредак без даљег одлагања, наводи се у саопштењу британске министарке спољних послова Елизабет Трус, која је председавала тим састанком.

Како се додаје, министри Г7, који су се састали у Лондону 11. и 12. децембра, указали су на важност подршке европској перспективи, стабилности и безбедности на Западном Балкану.

“Позвали смо Косово и Србију да се конструктивно ангажују у дијалогу, који се води посредством ЕУ, о нормализацији односа и остваре напредак без даљег одлагања”, наводи се у саопштењу, објављеном на сајту британске владе.

Они су осудили реторику и акције у БиХ које, како оцењују, доводе до подела и које су неодговорне и позвали на брз наставак дијалога и поновно фокусирање те земље на “конструктивну агенду”.

У саопштењу се напомиње да су министри понудили одлучну подршку територијалном интегритету, суверенитету и јединству БиХ, као и раду ЕУФОР Алтеја, високом представнику Кристијану Шмиту и седишту НАТО у Сарајеву.

Back to top button