Svet

Гардијан: Британски премијер снимљен како крши мере у време локдауна

СрбијаРеално/ЛОНДОН/19.12 – Британски премијер Борис Џонсон усликан је како пије вино и једе сир заједно са супругом и 17 сарадника у башти зграде у Даунинг стриту 10 током локдауна у мају 2020, пише “Гардијан“.

Лондонски лист наводи да је добио фотографију недељу дана након што је из британске Владе демантовано да је 15. маја 2020. био одржан друштвени догађај са вином и другим алкохолним пићима и пицом унутар или ван зграде.

Џонсонов портпарол објаснио је тада да је особље Даунинг стрита радило у башти поподне у увече поменутог дана.

Фотографија, примећује “Гардијан“, то доводи у питање, јер се на њој, поред боца вина, види да се нико од 19 људи не придржава правила социјалне дистанце.

Лист подсећа да су у то време сусрети припадника различитих домаћинстава били ограничени на две особе и то на отвореном, а да је растојање морало да буде најмање два метра.

Према тадашњим правилима, пословни састанци уживо могли су да се одржавају само ако је то „апсолутно неопходно“.

Џонсон се већ суочава са оптужбама након што се у јавности појавио видео снимак из децембра прошле године, на којем се званичници његовог кабинета шале на рачун одржавања божићне забаве у Даунинг стриту 10, само четири дана након што се тај догађај десио у тренутку када су на снази биле строге ковид мере у Великој Британији.

Особље кабинета премијера Бориса Џонсона се може чути на снимку како се смеје и помиње „сир и вино“, док је тадашња портпаролка премијера Џонсона, Алегра Стратон приметила да, како је пренео Ројтерс, „дефинитивно није било социјалног дистанцирања“.

Стратон, која је у то време била Джонсонова портпаролка, поднела је оставку због тог случаја.

Back to top button