Svet

Гасовод Северни ток 2 завршен, али Немци га блокирају

СрбијаРеално/НЕМАЧКА/16.11. – Гасовод који повезује Немачку и Русију је завршен, али су немачки званичници сада блокирали његов процес сертификације.
Пословница која ће управљати немачким делом Северног тока 2 не испуњава услове да буде “независни оператер преноса”, саопштио је немачки регулатор у уторак.

Он би могао бити сертификован само “ако је тај оператер организован у правној форми према немачком закону”, саопштила је немачка Федерална мрежна агенција.

Сертификација ће бити на суспензији “све док главна имовина и људски ресурси не буду пребачени на пословницу”, додали су званичници.

До суспензије је дошло пошто швајцарска компанија Норд Стреам 2 АГ планира да оснује пословницу према немачком закону само за немачку деоницу гасовода.

Гасовод Северни ток 2 треба да транспортује гас из Русије у Немачку и друге земље. Пројекту се противило неколико земаља, укључујуц́и, посебно, САД, које кажу да ц́е се опасно повец́ати зависност Европе од Русије у погледу снабдевања енергијом.

Међутим, упркос начелном противљењу и суспензији овог гасовода, Бајденова администрација је у јулу одустала од намере да га блокира санкцијама, постигла је споразум са Немачком који укључује подршку Украјини и претњу санкцијама само ако се Русија не буде држала договора.

Недавно су критичари оптужили Русију да је намерно прекинула снабдевање Европе гасом као трик да убрза немачку сертификацију гасовода. Москва је категорично одбацила ове оптужбе.

Back to top button