Društvo

Где може и како да се путује

СрбијаРеално/БЕОГРАД/24.11 – Већина наших грађана која је примила кинеску вакцину против корона вируса мора да зна да нису тачне поједине гласине да са “Синофармом” не могу нигде слободно да путују, али, такође одлука Европске комисије да призна дигитални зелени сертификат Србије не значи аутоматски да ће српски држављани моћи да уђу у све земље Уније, пише Курир.

Због тога остаје савет туристима да пре планирања било каквог путовања посете сајт Министарства спољних послова, где се редовно ажурирају подаци о начинима уласка у било коју земљу на свету, и погледају где могу да путују са “Синофармовом” вакцином.

У тексту је представљено где се и како може путовати с обзиром на пандемију и различите мере које су државе предузеле.

Занимљиво је то да ако планирате да путујете у Мађарску не треба вам никаква потврда за улазак у ту земљу.

За улазак у Аустрију је потребан доказ о потпуној вакцинацији на немачком или енглеском језику неком од следећих вакцина: “бајонтек/фајзер”, “модерна”, “астра зенека”, “џонсон и џонсон”, “синофарм”, “синовак”. Доказ о вакцинацији је важећи ако је примљена друга доза вакцине и уколико од примања прве дозе није прошло више од 360 дана.

Грчка је једна од ретких земаља ЕУ која признаје и “спутњик В”, наравно, уз “синофарм”. Вакцинисани путници који буду позитивни на брзом тесту подлежу карантину у трајању од седам дана.

Професионалним возачима у међународном друмском превозу није потребан тест или потврда о вакцинацији, али подлежу тестирању брзим тестом на граници.

Словенци признају све вакцине одобрене у Србији. Потребно је приложити зелени картон којим се доказује да је од примања друге дозе вакцине “бајонтек/фајзер” протекло најмање седам дана, од “модерне”, “спутњика В”, “џонсон и џонсона”, “синовак бајонтека” и “синофарма” најмање 14 дана, а од “астра зенеке” најмање 21 дан.

Хрватска је трећа држава од 27 чланица ЕУ која прихвата сва цепива која су одобрена у нашој земљи. Потребна је потврда о вакцинацији која није старија од 365 дана, а од последње дозе да је прошло 14 дана.

Холандија признаје вакцине “фајзер/бајонтек”, “модерна”, “астра зенека”, “џонсон и џонсон”, “синофарм” и “синовак”. Особама које су потпуно вакцинисане неће бити одређен карантин. Међутим, у обавези су да попуне изјаву о карантину, у којој ће навести да су изузети од обавезе карантина јер су вакцинисани.

Ако желите да путујете на Кипар потребно је да поседујете сертификат о вакцинисању и можете бити насумично тестирани на кипарском аеродрому (о сопственом трошку). Кипар признаје вакцине “фајзер/бајонтек”, “астра зенека”, “џонсон и џонсон”, “модерна”, “спутњик В”, “синофарм” и “синовак”.

Улазак у Естонију дозвољен је уколико се поседује доказ о потпуној вакцинацији. Прихватају се све вакцине које се примају у Србији. Потврде о вакцинацији не смеју бити старије од годину дана.

Финска дозвољава улазак у земљу грађанима Србије уколико поседују доказ о потпуној вакцинацији (друга доза мора бити примљена најмање 14 дана пре путовања), а признате вакцине су: “фајзер/бајонтек”, “модерна”, “астра зенека”, “јансен”, “синофарм”, “коронавак”.

У Данску вакцинисани грађани, са потврдом у електронској форми, могу да уђу у ову земљу. Није потребно урадити тест, нити је потребна самоизолација.

У Румунију могу они који испуњавају услов да су вакцинисани, а да је прошло 10 дана од комплетне вакцинације.

Back to top button