Nekategorizovano

Генерал Харис: Србија одлучује са ким ће сарађивати

СрбијаРеално/ВАШИНГТОН/11. 12 – Србија је неутрална земља – надлежна и одговорна за очување сопствене безбедности, каже командант Националне гарде Охаја, генерал-мајор Џон Харис, коментаришући војно-техничку сарадњу Србије са државама попут Русије, Kине и Белорусије.

Харис, који последњих 15 година блиско сарађује са Војском Србије, рекао је за Глас Америке да поверење и везе две стране јачају и подвукао да се, све док је тако, односи са другим партнерима тичу искључиво грађана и Владе Србије.

„Жеља нам је да наши партнери увек користе америчку опрему. Међутим, Србија сама доноси одлуке не само о томе чију опрему ће набављати, већ и какве ће дипломатске односе одржавати“, нагласио је Харис.

Kако је навео, његов посао је да изгради поверење између САД и грађана Србије и српских оружаних снага.

„И да у односима са њима изградим интероперабилност. Верујем да су наше везе снажне и да додатно јачају“, рекао је командант Националне гарде Охаја.

Харис је нагласио да се поверење гради кроз односе, без обзира на то шта се догађа у релацијама са другим партнерским земљама Србије и истакао да је важна изградња однос и поверења између САД и Србије.

Оценио је да Србији није лако и да се увек кретала на танкој линији и била принуђена да балансира.

„Морали су да уравнотеже интересе широм света и делује да то врло добро раде. И сигурно нисам у позицији да им указујем како би то требало да чине – јер имају више искуства са тим од мене. Моја одговорност су односи између Сједињених Држава и Србије. Изградња тог поверења које је темељ мира, економског напретка и развоја – до чега нам је свима стало“, поручио је генерал Харис.

Подвукао је и да је сарадња две стране боља него што је очекивао што се, како је навео, односи на све нивое организације – почевши од највиших.

Kомандант Националне гарде Охаја је истакао да има одличан однос са начелником Генералштаба Војске Србије, генералом Миланом Мојсиловићем.

„Разговарамо најмање једном месечно и сматрам га добрим пријатељем. И наши војници временом су изградили односе. Тако да се сада, када се дешавају размене, сусрећу војници који се већ познају – што је добро важно за изградњу поверења. Оно што мислим да је још важније је да они постану нека врста катализатора како би једна нација што боље разумела другу – причајући приче о својим искиствима. То је добро за све“, поручио је он.

Харис је рекао да је сарадња америчке војске и Националне гарде Охаја са Србијом важна јер, како је навео, не даје двема странама само на вишим нивоима шансу за међусобно разумевање и грађење поверења, већ и војницима омогућује да изграђују односе и раде на интероперабилности војски.

Подсетио је и на неколико заједничких вежби које су одржане ове године и најавио да ће ускоро бити одржана вежба „Сајбер Тесла“.

На питање да ли је могуће побољшати сарадњу, Харис је рекао да је добро за све када војници и авијатичари две стране имају заједничка искуства и најавио да би следећи корак, на којем се ради, било проширење односа поверења ван војске.

„Помогли смо успостављање сарадње Државног универзитета Охајо и Универзитета у Београду. Моја намера и начин да унапређујемо програм је наставак јачања партнерства наших војски – али и да укључимо друге партнере и помогнемо изградњу разумевања у економији, академској области, дипломатији. Ако то успемо – наше две земље чинимо бољим“, закључио је Харис.

Back to top button