Svet

Генерални секретар УН дао је изјаве о Украјини које су неспојиве

СрбијаРеално/Москва/23.02.22. – Генерални секретар УН Антонио Гутереш дао је неколико изјава о ситуацији у источној Украјини које нису компатибилне са његовим статусом, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров отварајући у среду разговоре са специјалним изаслаником УН за Сирију Геиром Педерсеном.

„На наше велико жаљење, генерални секретар УН којег представљате показао се подложан притисцима Запада и недавно је дао неколико изјава које су неспојиве са његовим статусом и његовим овлашћењима према Повељи УН“, рекао је он.

Руски високи дипломата је напоменуо да је Москва пренела Гутерешу своју оцену његових изјава. Према речима Лаврова, генерални секретар УН никада није изразио подршку неопходности спровођења Минског споразума и резолуције Савета безбедности УН о истом питању.

„Што се тиче ситуације у Украјини, генерални секретар [УН] није ни једном подигао глас да подржи неопходност поштовања захтева Минског пакета мера и Резолуције 2202 Савета безбедности [УН] који директно захтевају да се сва питања решавају координацијом између Kијева, Доњецка и Луганска. То нико није поменуо на Западу. И на жалост, генерални секретар је следио овај жалосни пример“, рекао је руски шеф дипломатије.Преноси ТАСС			
		
Back to top button