Svet

Genral Mili: Neplaćanje američkog duga uticalo bi na vojnu spremnost

SrbijaRealno/Vašington/25.05.23. – Neplaćanje duga bi nanelo nedvosmislenu štetu nacionalnoj bezbednosti i negativno uticalo na spremnost, moral i sposobnosti vojske, rekao je danas američki general Mark Mili.

Predsednik Združenog komiteta načelnika štabova SAD Mark Mili istakao je da nema sumnje da bi postojao “veoma značajan negativan uticaj na vojsku Sjedinjenih Američkih Država ako se ne plate obaveze i ne postigne gornja granica duga”, preneo je Rojters. „Mislim da bi to bez sumnje izazvalo jasne implikacije na nacionalnu bezbednost”, napomenuo je Mili. Navodi se da su se američki predsednik Džozef Bajden i predsednik Predstavničkog doma republikanac Kevin Makarti danas približavali sporazumu o podizanju gornje granice duga zemlje od 31,4 biliona dolara.

Međutim, neki tvrdokorni republikanci u Predstavničkom domu protiv su bilo kakvog kompromisa i insistiraju da svaki sporazum mora uključivati oštro smanjenje potrošnje. Američko Ministarstvo finansija je upozorilo da bi moglo da ostane bez sredstava za pokrivanje svih svojih troškova već od 1. juna, što bi izazvalo katastrofalan ekonomski problem ukoliko Kongres ne postigne dogovor. Ekonomisti kažu da bi neizvršenje obaveza bilo ekonomski razorno, potresalo finansijska tržišta širom sveta, povisilo troškove zaduživanja i izazvalo duboku recesiju SAD sa rastućom nezaposlenošću.

Back to top button