Izdvojene vestiRegion

Glasanje o rezoluciji o Srebrenici u GS UN dodatno podelilo Crnu Goru

SrbijaRealno/Podgorica/24.05.24. – Glasanje Crne Gore u Generalnoj skupštini UN za rezoluciju o Srebrenici dodatno je podelilo crnogorsku političku scenu i javnost, odluku Vlade pozdravila je opozicona Demokratska partija socijalista (DPS) sa svojim satelitima – BS i LP, dok nekada opozicone stranke i pojedinci oštro osuđuju ovakvu odluku aktuelne vlade.

Demokratska narodna partija (DNP) Milana Knežević je jasnog stava da je rezolucija o Srebrenici u GS UN doživela potpuni fijasko i najavila da će u narednih nekoliko dana saopštiti dalje korake.

Portparol DNP Jovana Todorović je istakla da UN broje ukupno 193 članice, a glasala je 171 država.

“Samo su 84 države glasale ‘za’,68 država bilo je uzdržano, a 19 država bilo je protiv. Dok 22 države nisu glasale, a to znači da ukupno 109 država nije glasalo za rezoluciju ili 56,5 odsto članica UN nije glasalo ‘za’. Možemo zaključiti da nije glasalo ‘za’ 2/3 svetske populacije. Iako je cilj bio da ‘za’ Rezoluciju glasa preko 100 država, uz neviđene pritiske od Nemačke, ipak je većina država odolela pokušaju revizije istorije. Nažalost, među ovih 84 države koje su glasale ‘za’ nalazi se i Crna Gora”, navela je Todorović.

Posebno je, istakla je, frustrirajuće što se Nemačka obrazlažući Rezoluciju pozvala na Crnu Goru i njene sramne amandmane od kojih je jedan modifikovan, a drugi odbijen.

“Naša država je ovim upotrebljena kao kama za prvi udar na Srbiju. Ovim činom vlada Milojka Spajića se upisala u najcrnje stranice crnogorske istorije proglašavajući i Crnu Goru za genocidnu državu”, navela je Todorović.

Najavila je da će DNP u narednih nekoliko dana upoznati javnost o svojim daljim potezima.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović je reagujući na  glasanje sinoć u GS UN rekao da se zvanična Podgorica obrukala.

“Naši vlastodršci su se obrukali ovim glasanjem u UN. Udarili su šamar i svima nama. Napravićemo veliku grešku ako im okrenemo i drugi obraz. Za ovo brukanje i poniženje neko će morati da odgovara. Bolje se vidi istina iz Južne Amerike i Afrike nego iz Podgorice”, naveo je Danilović.

Istakao je da je rezolucija o kojoj se glasalo, ipak, slabašna politička deklaracija koju nije podržala većina zemalja sveta.

“Ta činjenica je otrežnjujuća i upozoravajuća. Bili smo dužni da branimo istinu ne poričući ni jedan zločin, posebno ne onaj koji se dogodio u Srebrenici, a istina je da se u Srebrenici desio veliki ratni zločin ali ne i genocid. Ovakvim rezolucijama se obesmišljava pojam genocida i genocidnosti. Istina je i sveta i skupa. Državnici koje ne zanima mišljenje naroda ne traju dugo, a ako i potraju ne pamte se”, naveo je Danilović.

Istakao je da je Srbija stojički izdržala i ovo, a na njenoj strani je tiha većina svetskih država.

“Svet se menja ma koliko bila velika presija moćnih država. Republici Srpskoj će biti teško jer je ona ključna meta. Ipak, Srpska nije sama”, rekao je Danilović.

S druge strane, najuticajnija aktuelna opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) pozdravila je odluku aktuelne crnogorske Vlade da glasa za rezoluciju, iako je, kako kažu, napravljen presedan i po ovako važnom pitanju Crnu Goru na Generalnoj skupštini nisu predstavljali ni predsednik Vlade, ni predsednik Crne Gore.

Vjeruju, kako navode, da je ova odluka Vlade rezultat odgovornog odnosa ukupne političke scene Crne Gore.

“U nameri da se zauzme odgovoran stav u procesu suočavanja s prošlošću i omogući sadašnjim i budućim generacijama da na tim temeljima nastave da razvijaju dobrosusedske odnose. To posebno imajući u vidu da je očigledno postignut, makar i prećutni konsenzus svih političkih subjekata o zauzimanju jasnog stava i osudi genocida u Srebrenici”, saopšteno je iz DPS, čiji je osnivač bivši crnogorski predsednik Milo Đukanović.

Ovakva odluka Vlade, kako dodaju, je još jedna potvrda ispravnosti politike koju je u Crnoj Gori trasirala DPS.

Demokratska partija socijalista, bilo da deluje iz vlasti ili opozicije, nastaviće da bude glavni promoter građanskih, prozapadnih i evroatlantskih vrednosti kako bi Crnu Goru nastavila da usmerava ka sigurnoj i prosperitetnoj budućnosti i društvu najrazvijenijih država sveta”, naveli su iz DPS.

Back to top button