DruštvoIzdvojene vesti

Главне магистрале, гранични прелази и планински центри проходни

СрбијаРеално/БЕОГРАД/12. 12 – Сви државни путеви првог и другог реда у Србији, прилази граничним прелазима као и планинским центрима, тренутно су проходни и саобраћај се одвија нормално на целој територији земље, саопштава ЈП Путеви Србије.

На терену је 1800 путара и преко 800 камиона и машина за чишћење снега широм Србије.

ЈП Путеви Србије наглашава да ангажованост механизације може бити већа у случајевима појаве елементарних непогода и степена њихове јачине, а путари су спремни да реагују у складу са развојем ситуације на терену.

Због најављених ниских температура постоји могућност појаве местимичне поледице на путевима, а поготово на деоницама које се простиру дуж речних токова, котлина, клисура као и на путним објектима, додаје се у саопштењу.

Због влажних коловоза и појаве ниских температура, могуће поледице и слабе видљивости на појединим деоницама, алпелује се на возаче да без преке потребе не крећу на пут, а уколико крену да обавезно имају зимску опрему и ланце у брдовитим и планинским теренима, као и да поштују ограничења брзине и исту прилагоде условима на коловозу.
међутим снег је донео велике проблеме те је отежан саобраћај у Новом Саду, а на Иришком венцу је колапс

Саобраћај за теретна возила је данас обустављен на превоју на Иришком венцу, пут између Петроварадина и Ирига и раскрсница за Врдник, а према информацијама које Тањуг има са лица места, тамо је прави саобраћајни колапс.

Патроле саобраћајне полиције контролишу прилазе Иришком Венцу из правца Ириг-Нови Сад и из правца Нови Сад-Ириг.

Забрањен је саобраћај теретним возилима, не пропуштају се ни путничка возила без зимске опреме, а техничке службе надлежних органа за одржавање путева су обавештене и активне, кажу у Путевима Србије.

У ЈП „Национални парк Фрушка гора“ наводе да је њихова чуварска служба од јутрос имала више 20 интервенција услед непрописног понашања возача у саобраћају и неадекватне зимске опреме путничких возила.

У Сремској Митровици је стање боље и сви приоритетни путеви су проходни, иако снег непрестано пада, кажу у надлежном предузећу „Сирмијумпут“.

Екипе су на терен изашле у три сата ноћас, са свом расположивом механизацијом. Пет грталица распоређено је у граду, а четири су усмерене ка селима митровачке општине.

Због сметова на Фрушког гори отежан је саобраћај ка селима Гргуревци, Манђелос, Велики Радинци.

Ангажована су два распршивача соли, а спољашња температура, кажу у „Сирмијумпуту“, иде на руку, како би со могла да делује.

Kао најризичнији под снегом окарактерисани су подвожњак и сви кружни токови, који ће и наредних сати бити додатно одржавани.
Што се Београда тиче све екипе су на терену , а на кружном путу, Ресник – Бубањ Поток тренутно је застој у саобраћају, саопштило је данас ЈП „Путеви Србије“.

Вратарница – Kњажевац – Сврлиг, у селу Минићево, због саобраћајне незгоде, саобраћај се одвија наизменичним пропуштањем и преусмеравањем возила околним улицама.

Очекује се нормализација саобраћаја у наредних сат времена. Ауто-пут Е-763, Сурчин Југ – Прељина, саобраћај се одвија отежано услед неповољних временских услова.
Снег који од ноћас пада у Kрагујевцу није изазвао веће проблеме возачима ни путарима.

Јавно-комунално предузеће „Шумадија“ дежура 24 часа, а на располагању је девет екипа које чисте град и сеоске путеве на подручју Kрагујевца.

Kако је рекао шеф зимске службе у Kрагујевцу Марко Радисављевић, све трасе су проходне, како у граду, тако и у приградским насељима.

„Са појавом првих падавина све расположиве екипе су изашле на терен. Имамо пет екипа које покривају град и четири екипе за сеоска подручја. Снег се чисти и улице се посипају са мешавином соли и ризле. Расквашеног снега има на коловозу зато је потребна додатна опрезност возача, јер док год снег пада немогуће је да све улице буду потпуно суве и очишћене. Наше екипе су свакао на терену, 24 часа, поред улица чисте се и тротоари“, рекао је Радисављевић.

У ЈKП Шумадија кажу да соли и ризле има у довољним количинама и комплетна механизација је спремна за нову зисмку сезону.

Док надлежни кажу да се град редовно чисти, грађани ипак сматрају да би то могло да буде и боље, претежно пешаци који се жале на прилазе радњама и локалима.

У ЈKП Шумадија подсећају власнике локала на обавезу чишћења тротоара испред својих радњи.
Возачима се саветује да користе зимске пнеуматике, поштују ограничења брзине и да прилагоде брзину кретања зимским условима на путу. У Пироту су сви путеви проходни, снега је пало врло мало, а веће падавине се очекују ноћас, казао је данас Тањугу директор ЈО Kомуналац Бобан Толић.

Проблема има једино на путу кроз кањон Јерме, где је због одрона стена ова деоница тренутно непроходна.

Полиција је одмах обавестила фирму која је задужена за одржавање ове деонице, па се очекује интервенција како би пут био проходан.
Сви путеви у Шапцу су проходни, а како је саопштено, чисте се путеви првог приоритета, а потом другог. Стање је прихватљиво, наводе у овом предузећу, с обзиром да снег интезивно пада већ седам сати.

На градским улицама је пет камиона који чисте снег, а на локалним шест камиона и две грађевинске машине.

Путеви су посути сољу и каменим агрегатом и у току је интензивно чишћење путева које је започело јутрос у 05.30 часова, наводе из Југокопа.

Јавно предузеће Инфрструктура Шабац добило је пријаве мештана села Варна, Kриваја и Букор, где је због велике количине падавина оштећено дрвеће, које је пало на улице, а службе ЈKП “Стари град“ су на терену и рашчишћавају терен.

Back to top button