Društvo

Глигорин на завршној националној конференцији „Смањење додатне рањивости Рома и Ромкиња и других маргинализованих група изазване пандемијом КОВИД 19 у 18 јединица локалне самоуправе“

СрбијаРеално/БЕОГРАД/14.06.22.- Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Стеван Глигорин изјавио је да је ресорно министарство у оквирима својих надлежности и у складу са потребама које је на терену изазвала пандемија Ковид 19 вируса, ургентно реаговало како би и најрањивије категорије становништва биле обухваћене свим прописаним мерама у циљу сузбијања ширења вируса.

Глигорин је, на завршној националној конференцији „Смањење додатне рањивости Рома и Ромкиња и других маргинализованих група изазване пандемијом КОВИД 19 у 18 јединица локалне самоуправе“, истакао да је МДУЛС руководећи се потребама на терену и мапирањем подстандардних насеља у Србији према ризицима и приступу правима у доба Ковид 19 пандемије, заједно са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва, али и другим партнерским институцијама и организацијама, апеловало на све ЈЛС на чијој територији таква насеља постоје да се током трајања пандемије становницима ових насеља омогући приступ пијаћој води, као и да се не искључује струја.

Државни секретар је, на скупу који се реализује у оквиру програма „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“, навео да су сви градови и општине на чијим територијама у нашој земљи постоје подстандардна насеља позвани да питање водоснабдевања решавају трајно и на одржив начин.

Водећи се циљевима одрживог развоја и Агендом 2030, а пре свега потребама угрожених и маргиналозованих група, у циљу да нико у друштву не сме бити изостављен, посебно не у периоду пандемије, МДУЛС је додатно подржала ромску популацију приликом информисања о Ковид 19 вирусу, пријави за имунизацију и вакцинацију, подсетио је Глигорин.

Он је нагласио да је само у периоду од шест месеци, уз подрушку МДУЛС и партнерских организација, пријављено више од 18.000 Рома за вакцинацију, а вакцинисано је више од 20.000.

Такође, како је навео, МДУЛС је у сарадњи са Црвеним крстом, ГИЗ-ом, Фондом за отворено друштво и СКГО дистрибуирало више од 12.000 хигијенских породичних пакета за најугроженије породице у 179 насеља у 29 градова и општина у Србији, у вредности већој од 170.000 евра, као допринос у борби против Ковид 19 вируса.

Ово је доба када је превенција важнија од лека и лечења, а изналажење трајних и одрживих решења за проблеме становника подстандардних насеља у Србији изазов на који морамо да одговоримо, истакао је државни секретар.

На том путу ресорна министарства, али и наши домаћи и међународни партнери, у МДУЛС имају и имаће кредибилног партнера, закључио је државни секретар.

Данашњу конференцију организовали су Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог и ГИЗ.

Back to top button