Društvo

Година од прве дозе вакцине, пријављено 1.306 нежељених реакција, од тога шест тромбоза

СрбијаРеално/БЕОГРАД/24.12 – Данас је тачно годину дана откако је у Србији дата прва доза вакцине против короне. Директорка Института “Батут” Верица Јовановић каже да је до сада дато више од осам милиона првих доза вакцине, а да је бустер примило више од 1.600.000 људи. Јовановићева је подвукла да је извесно да бустер доза штити од тешких форми болести. Представница Агенције за лекове и медицинска средства Јелена Митрашиновић каже да је до сада пријављено 1.306 нежељених реакција, од чека су шест тешки облици тромбозе.

У овом тренутку у Србији је мирнија епидемијска ситуација, коју би требало искористити и за планирање стратегије против новог омикрон соја, али и за убрзавање процеса имунизације. Према свим истраживањама и искуству земаља у којима је тај сој вируса већ неко време у циркулацији, трећа – бустер доза ојачава имунитет и против омикрона.

Данас је у нашој земљи тачно годину дана откакао је дата прва доза вакцине против короне. Фајзер вакцину тада су први добили премијерка Ана Брнабић, епидемиолози Предраг Кон и Дарија Кисић, и отпочела је вакцинација здравствених радника.

Директорка Института “Батут” Верица Јовановић рекла је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а поводом појаве омикрон варијанте коронавируса у Србији да су у складу СЗО увели предострожност за све који долазе из Јужне Аафрике што се показало као оправдано јер је код породице која је дошла из Боцване после недељу дана од слетања констатована омикрон варијанта вируса.

“Утврђено је да се омикрон брзо шири, да једна особа може да пренесе вирус на пет, до шест особа, што указује на повећану инфективност”, навела је Јовановићева.

Према њеним речима, мере остају на снази, избегавати боравак у затвореном простору без заштите, а с обзиром да се ближе новогодишњи празници личне мере су број један у заштити.

Напомиње да је у Србији дато више од 8 милиона прве дозе вакцине, а да је бустер примило више од 1.600.000. Јовановићева је подвукла да је извесно да бустер доза штити од тешких форми болести.

Представница Агенције за лекове и медицинска средства Јелена Митрашиновић. Нежељене реакција Агенцији пријављено 1306 случаја након вакцине, углавном очекиване реакције, повишене температуре, синдрома сличних грипу.

Како је рекла, теже реакције после вакцинације попут тромбозе забележено је код шест случајева, а код 3 је донет закључак о повезаности са имунизацијом.

Апел лекарима да пријаве реакције на вакцину
Поручила је лекарима да уколико имају сумњу о реакцијама на вакцину да је пријаве епидемиолошкој служби како би се вршио надзор над тим догађајима.

“Када тумачимо те теже догађаје после вакцинације треба напоменути да се ради о ретким случајевима и много је чешћа појава тих облика код оних који су оболели од ковида него код вакцинисаних”, напоменула је Митрашиновићева.

Према њеним речима, највише нежељених реакција је у узрасту од 18 до 44 године, више је женског пола, мада жене иначе чешће пријављују нежељене реакције, ревносније су према свом здрављу.

Јовановићева је рекла да сви трагамо за механизмима како повећати вакцинацију, а доказано је да оне штите, а после оволико доза знамо да имају заштитни ефекат и то је кључна порука.

“Нежељена дејства не представљају разлог да се не обави вакцинација. Сам вирус не бира године, компликовани случајеви се јављају и код младих и старијих”, каже Јовановићева додајући да како године расту обухват вакцинације је већи, најмање је вакцинисано у Тутину свега 22 одсто, док је у Београду у Старом Граду тај проценат 84 одсто.

Митрашиновићева је рекла да је Агенција за лекове и медицинска средства гарант квалитета безбедности, и да се све проверава у нашој Националној лабораторији.

“Пре неколико година СЗО нас је сврстала у 50 најбољих регулаторних тела у света. Многе задатке обављамо професионално”, напоменула је.

Back to top button