Kultura

Гојковић и Кашлер потписали Меморандум о разумевању у филмском сектору

СрбијаРеално/БУДИМПЕШТА/29.11 – Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић састала се данас у Будимпешти са министром за људске ресурсе Мађарске Миклошем Кашлером. Гојковић и Кашлер су потписали Меморандум о разумевању у филмском сектору, који ће омогућити заједничке пројекте, као и снимања филмова и серија који се односе на важне догађаје и личности заједничке историје које спајају два народа.

Гојковић је истакла да су односи две земље на историјском нивоу, о чему сведочи и споразум о стратешком партнерству, као и да сарадња у култури заслужује посебну пажњу, а Кашлер је такође указао да су културне везе између Срба и Мађара одличне и да посебно захваљује на посети упркос пандемији.
Гојковић и Кашлер су истакли да данашње потписивање Меморандума о разумевању у филмском сектору потврђује обострани интерес за ширење сарадње у области филма између две земље с обзиром на значај који обе државе придају развоју и промоцији филмске уметности.

Кашлер је указао на важност развијања сарадње филмске индустрије, указујући да је Мађарска изградила филмску индустрију у последњих 15 година, а заједничка историја и повезаност у култури, заслужује да се раде заједнички пројекти. У том контексту разговарали су и о могућности заједничких пројеката о историјским личностима које повезују Србију и Мађарску, а будући да се у Мађарској ускоро снима серија о Јанку Сибињанину, у оквиру које ће бити и епизода о Београду, то може бити прилика за сарадњу и снимање неких сцена и у Београду.

Гојковић је напоменула да је Србија посвећена развоју филмске индустрије и да је управо по угледу на Мађарску увела подстицајне мере којима је привукла и стране инвеститоре, што је створило предуслове да се у последњих неколико година у нашој земљи сними 264 филмова и серија углавном стране продукције.

Нагласила је и да ће Меморандум омогућити јачање сарадње надлежних институција и организација у области филма и очувања филмског и аудио-визуелног наслеђа, као шту су Филмски центар Србије, Југословенска кинотека са Националним филмским институтом Мађарске и других партнера из Мађарске. У том контексту је нагласила да су Филмске новости више филмова, за које је Мађарска мислила да су изгубљени, копирала за мађарску страну.

Гојковић и Кашлер су се сагласили да је посебно важно да се интензивира сарадња позоришта, како националних, тако и мађарског позоришта у Србији, и српског у Мађарској. Истакли су и важност да се сарадња унапреди на заштити културног наслеђа, као и да се две земље залажу за наставак пројектне сарадње од заједничког интереса у тој области.
Када је реч о заштити културног наслеђа, Гојковић је указала да је за Србију важно и искуство Мађарске на пољу заштите двораца, вила и летњиковаца, будући да смо у Србији покренули важан пројекат обнове овог важног сегмента наслеђа.

Гојковић и Кашлер су разговарали и о реализовању иницијативе о подизању споменика Јаношу Хуњадију (Сибињанин Јанку) у Београду и Николи Тесли у Будимпешти.

Министарка културе и информисања Србије напоменула да је и досадашња културна сарадња са Мађарском добра, посебно са градовима и општинама на територији АП Војводине, али да је на нама да је додатно развијемо и проширимо широм две земље.

Гојковић је позвала Кашлера у званичну посету Републици Србији, као и да присуствује свечаном отварању и почетку манифестације Нови Сад Европска престоница културе 13. јануара 2022. године.

Back to top button