Izdvojene vestiPolitika

Гојковић: Наредне године још већа улагања у културу

СрбијаРеално/БЕОГРАД/14.12 – Упркос тешкој години, остварили смо значајне резултата у области културе и били једна од пет земаља која није потпуно закључала установе културе и ставила уметнике на приоритетну листу за вакцинацију, али смо им материјално помогли, изјавила је министарка кулутре и информисања Маја Гојковић на конференцији „Свет у 2022“, која се одржава у Народној скупштини Србије.

„Буџет Министарства за 2022. године увећан је за две милијарде динара, односно за 16 одсто у односу на ову годину, чиме смо прешли коначно један одсто укупног буџета Србије, јер је то један од европских киритеријума који никако нисмо до сада молги да пређемо и то у тешкој години када се улагало у здравство и инфраструктуру“, рекла је Гојковић.

Фото: Министарство културе и информисања

Најавила је да ће година пред нама бити препознатљива по три културна пројекта.

„Од 13. јануара пажња ће бити фокусирана на Нови Сад који је Европска престоница културе за 2022. годину. Други пројекат је Престоница културе Србије за коју је изабран Чачак, чиме се окрећемо ка децентрализацији културе. Трећи пројекат је Градови у фокусу, за шта смо издвојили 350 милиона динара и успели да завршимо 44 пројеката у 44 градова и општина укојима се обнављају културен установе“, истакла је Гојковић.

Гојковић је нагласила да су значајна средства уложена у филмску индустрију и симање серија, што би требало да подстакне и развој туризма.

Back to top button