BeogradDruštvo

Grad unapređuje uslove života osoba sa invaliditetom

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić i gradski većnik Dragomir Petronijević prisustvovali su danas tribini „Iz kruga u okruženje”, koja je danas održana u Skupštini grada u organizaciji Udruženja osoba sa invaliditetom.

Stojčić je istakao značaj unapređenja prestonice po merilima svih njenih stanovnika, s posebnim naglaskom na osobe sa invaliditetom. 

– Pokrenuta je kampanja kojom poboljšanje uslova funkcionisanja osoba sa invalididtetom neće biti mogućnost, već obaveza nadležnih institucija. Pokrenuta je akcija prilagođavanja javnog gradskog prevoza tim osobama, pre svega primenom zvučne signalizacije – kazao je Stojčić. 

On je istakao da će delovi grada koji se rekonstruišu biti prilagođeni toj populaciji i najavio uklanjanje ivičnjaka i drugih prepreka, kao i ugradnju taktilnih ploča u centralnim gradskim zonama. 

– Razgovaramo sa gradskim opštinama i javnim preduzećima o poboljšanju uslova, odnosno o onom što je potrebno nadomestiti da bi osobe sa invalididtetom mogle da idu nesmetano od kuće do radnog mesta i da tamo borave ili obavljaju druge aktivnosti – naveo je Stojčić. 

Petronijević je dodao da je dobra saradnja sa Udruženjem osoba sa invaliditetom te da je kroz programe zapošljavanja blizu 1.000 osoba sa invaliditetom našlo zaposlenje u poslednjih osam godina. 

On je naglasio da je od suštinskog značaja da radna mesta budu prilagođena osobama sa invaliditetom. 

– Radni prostori, kao i javni ne smeju da budu bez toaleta za osobe sa invaliditetom. U suprotnom te osobe tamo ne mogu da borave ili da budu zaposlene. Ima još problema, ali ih preko raznih projekata i više udruženja prevazilazimo – zaključio je Petronijević. 

Predsednica Udruženja osoba sa invaliditetom Beograd Gordana Pušara je istakla da je to udruženje izvršilo mapiranje prilaza objektima u Beogradu, pre svega apotekama i zdravstvenim ustanovama. 

– Postoje problemi kada je reč o pristupčnosti objektima za osobe sa invaliditetom, ali već radimo zajedno sa Gradskom upravom i opštinama na njihovom prevazilaženju. Svako treba da ima jednak pristup u svom okruženju, bez obzira na njegovu sposobnost – kazala je Pušara. 

Program „Iz kruga u okruženje” podržan je od gradskog Sekertarijata za socijalnu zaštitu.

Izvor: Beoinfo

Back to top button