Svet

Градоначелник Беча разговарао са лажним Kличком

СрбијаРеално/Беч/26.06.22. – После градоначелнице Берлина Франциске Гифеј, и градоначелника Беча Михаела Лудвига насамарио је лажни колега из Kијева Виталиј Kличко.

Лудвиг је признао да је имао видео разговор са лажним Kличком. Градоначелнике Берлина и Беча преварио је очигледно хакер који је користио прави фотоматеријал Kличка и направио компјутерску анимацију. Лудвиг је за јавни сервис ОРФ рекао да му је на крају разговора било нешто сумњиво. Он, за разлику од колегинице из Берлина, није прекинуо разговор након сумњивих изјава.

Због лажних видео разговора Kличко је упозорио своје колеге поруком да се пазе и да он разговара само преко званичниих канала, да разговара само на немачком или енглеском и да му не треба преводилац. Разговор Лудвига са фејк Kличком изазвао је ругање шефа Слободарске партије (ФПО) у Бечу Доминика Непа.

„Сада и Лудвиг има своју Ибицу“, поручио је он и затражио објаву целокупног разговора, јер, како каже, постоји сумња да је градоначелник изнео поверљиве информације и стратешке интересе званичног Беча. Директор Дирекције за државну безбедност и обавештајну службу Омар Хаиђави-Пирхер указао је да је протеклих недеља активно указивано на опасност „дип фејкова“.

„Тај феномен није ништа нови и представили смо крајем маја Национални акциони план који предвиђа мере против такве врсте криминала“, рекао је он. Поручио је да политичари пре разговора треба да ступе у контакт са државном безбедношћу која би провела потребну проверу.

Back to top button