Politika

Грчић: Прихватам одговорност за проблеме у енергетском систему

СрбијаРеално/БЕОГРАД/14.12 – Директор ЕПС-а Милорад Грчић је на вечерашњој седници Владе Србије, отвореној за јавност, а којој је је присуствовао председник Александар Вучић, рекао да прихвата одговорност за проблеме који су протеклих дана због временских услова настали у систему Електропривреде Србије.

Грчић је то рекао на питање Вучића да ли је свестан сопствене одговорности, због пропуста који су се догодили, а који су резултирали тиме да су корисници, мада процентуално мали број , остали без снабдевања електричном енергијом.

Инсистирајући на личној одговорности, Вучић је рекао да се нада да су се, како је рекао, добро разумели када је реч и личној и свакој другој одговорности.

Председник је констатовао да је погрешио што је Србија са закашњењем ушла у Костолац, јер је, како је казао, слушао све могуће странце који су му долазили и “солили памет”.

“Обесио бих се овде на највиши лустер само због тога што сам их било шта послушао”, рекао је Вучић и истакао да се није ушло у Костолац и да није покренут ТЕНТ Србија данас не би имала струју.

Грчић је Вучића информисао о ставу старијих колега у ЕПС-у, који сматрају да не треба бежати од нуклеарних електрана у 21. веку. Преносећи став старијих инжењера, који су у ЕПС-у провели готово цео свој радни век, Грчић је појаснио да постоје мале модуларне нуклеарне електране контејнерског типа, са максималним нивоом безбедности, које су у првих мах пројектоване само за војне сврхе.

Рекао је да је век трајања тих нуклеарки 30 година, потом се ваде и мењају, а период изградње 2+5 година.

Интересујући за наставак разговора у Санкт Петербургу о испоруци гаса Србији, Вучић је питао директора Србијагаса Бајатовића када ће то бити, а он му је одговорио да у понедељак поново путује у Русију.

Бајатовић је потврдио да све у вези са председниковом договору са шефом руске државе Владимиром Путином тече по плану и као што је, како је рекао, саопштено јавности.

Испоручују се, рекао је, редовне количине гаса по цени од 270 евра до 31. мата наредне године.

На тему енергетике, јавио се и министар полиције Александар Вулин, који је рекао да је ова тема у његовој надлежности као команданта Штаба за ванредне ситуације и додао да је суштински проблем што шумски простор око далековода није чишћен деценијама и неприступачан је.

Он је од Вучића затражио да својим ауторитетом тражи од локалних самоуправа да одраде тај посао.

Вучић се сагласио да локалне самоуправе треба да помогну, али да то није њихов, већ посао тог, како је рекао, техничког центра који припада негде између ЕПС-а и ОДС-а.

Председник је посебно указао на подручје Новог Пазара и Тутина, где, како је рекао, становништво масовно не плаћа струју, већ се прикључују директно на снабдеваче, што би могло да доведе до катастрофе.

Председник је закључио да је суштина да се хитно санирају термоелектране “Никола Тесла” и враћање у погон блока Б1 и А1 у пуну функцију, као и да се убрзају блокови А4, А5 и А6 у Обреновцу.

Као друго, председник је истакао да је неопходно обезбедити довољне финансије унапред за до краја јануара рачунајући притом да је могуће да се са енергетском ситуацијом овако нешто понови.

Министар финансија Мали је рекао да тренутно на рачуну има 286 милијарди евра, да је држава потпуно ликвидна и да ће на крају године Србија располагати са бар две милијарде.

Мали је рекао да не само што ће нам јавни дуг бити процентуално нижи, ни у јануару ни у фебруару нећемо, казао је, морати да излазимо на тржиште капитала.

Председник Вучић је на то рекао да нам најбоље иде са парама.

Back to top button